İran'ın kuzeybatısında yer alan Urmiye Gölü, artan kuraklık nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.
İranlı İşçiler Haber Ajansı'na (ILNA) göre, Urmiye Gölü Ulusal Parkı Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ali Selaceke, kuraklık nedeniyle su seviyesinin düştüğü Urmiye Gölü'nün durumunun iyi olmadığını söyledi.
"Göldeki yabani hayat da korunmalı"
Sonbahar yağışlarıyla birlikte gölün daha iyi bir seviyeye gelmesini beklediklerini belirten Selaceke, "Urmiye Gölü'nün doğal süreçleri, insan müdahalesi nedeniyle sorunlu hale geldi. Sorun artık uluslarası bir nitelik kazandı" dedi.
Ali Selaceke, göldeki yabani hayatın korunması için de çaba gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Urmiye Gölü hakkında
Kuraklık nedeniyle 2003'te su seviyesinin azalmaya başladığı Urmiye Gölü, 2013'te tamamen kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı. 1975-2011 yılları arasında göl yüzeyi 7 metre alçamıştır.
Git gide artan kuraklık nedeniyle gölün yüzde 95'inin kuruduğu tahmin ediliyor. Dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olan Urmiye Gölü'nün kuruması, geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan çevre halkının yaşamını da olumsuz etkiliyor.
Doğal hayat
İran'ın en büyük gölü de olan Urmiye Gölü, 1975'te Ramsar alanı, 1976'da UNESCO Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'na alınmıştı.
Göçmen kuşlara kışlak olan göl çevresinde endemik canlılar da yaşar. Çevrede 200 kuş türü kayıt altına alınmıştır. Flamingo, pelikan, spatula, ibiş, leylek ve martı gölde yaşayan kuş türleridir. 41 sürüngen, 7 amfibi alanda yaşam sürmektedir.
(NT)