Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde düzenlenen ve 33 ilden yerel yöneticilerin ve 300'e yakın kadın örgütü temsilcilerinin katıldığı zirvenin sonuç bildirgesi yarın (5 Eylül) açıklanacak.
Kota için imza kampanyası başlatıldı
Zirvede KA.DER'in öncülüğünde kadınlara yerel yönetimlerde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yüzde 50 kota uygulanmasına yönelik bir imza kampanyası başlatıldı.
Zirve nedeniyle Belediye Kültür Merkezi salonunda "Karar alma sürecinde Kadın Bakış açısı" konulu panel düzenlendi. Panelin açılışında Ürgüp Belediye Başkanı Bekir Ödemiş, bir konuşma yaptı.
Ödemiş sosyal yaşamın vazgeçilmezi olan kadınların her alanda olduğu gibi yönetim alanında da etkinliğini çağdaş ülkeler düzeyinde yoğunlaştırması gerektiğine inandığını söyledi.
Ödemiş, kültürden sanata,siyasetten ekonomiye kadar her zeminde kendini kanıtlayan kadınların özverili ve dayanışma ruhu içerisinde toplumda daha aktif rol üstleneceğine inandığını belirterek, kadın kuruluşlarının da bu yönde etkin bir rol üstlenerek hedeflere ulaşılmasının genel bir beklenti olduğunu vurguladı.
Miçooğulları: Kadınlar hedeflenen düzeye ulaştırılmadı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları da paneldeki konuşmasında, kadınların toplumda yaşamda hedeflenen düzeyde varolamadığını belirtti.
Miçooğulları kadının siyasette var olmasının temel bir gerçek olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak "Kadın siyasette var olmalı ve çağdaş Avrupa ülkelerinde olduğu gibi etkinliğini yoğunlaştırmalı. TBMM' indeki 24 kadın milletvekilinin önemli görevler yaptığına inanıyoruz. "dedi.
Kadının Adı Var
Miçooğulları,TBMM açıldığı günden beri 923 ü senatör ve 9 bin 943'ü de milletvekili olmak üzere 10 bin 866 üye görev yaptığını dile getirerek, "Bunlardan yalnızca 186 sı kadındı" dedi. Bu rakamın Cumhuriyet süresince kadınların TBMM'inde nasıl bir temsil gücüne ulaştıklarını ortaya koyduğunu vurguladı.
Miçooğulları "Kadınların temsildeki oranının mutlak surette gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşması gerekiyor. Bunun için de kadınlara ve kadın kuruluşlarına da büyük görevler düşüyor. Yönetim alanındaki kadının gerçek gücünün ortaya konulması, çağdaş Türkiye'nin hedeflediği noktalara ulaşması açısından da büyük bir önem taşıyor."dedi.
Kadınların siyasete katılımında Mozambik'in gerisindeyiz
Anavatan Partisi İzmir Milletvekili Serpil Yıldız'da gerek yerel yönetimler ve gerekse de TBMM' inde kadınların sayısal yönde oldukça az bir oranda kaldığını belirtti.
TBMM'nde oluşturulan kadın milletvekili oranının bir çok ülkesinin gerisinde kaldığını kaydeden Yıldız "TBMM'ndeki kadınların oranı yüzde 4.36 düzeyinde. Bu oran İsveç' de yüzde 44, Mozambik'de yüzde 22, Polonya'da yüzde 13 ve Hollanda'da yüzde l7 seviyesinde.
"Yerel yönetimlerde de bu oran binde birler düzeyinde. Bu oranının AB süresinde olan Türkiye'de oldukça zayıf bir orandır. Mutlak surette bu orantıların çağdaş ülkeler seviyesindeki oranlara ulaşması gerekmektedir.
"174 ülke içerisinde Milletvekili sayısal çoğunluğu açısından 102 sırada olan Türkiye, bu olumsuzluktan bir an önce kurtulmalıdır. Bu dengenin sağlanması için el ele gönül gönüle çaba harcamamız gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu. (AD)