Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Egemenlik Evi'nin (MEE) restorasyon çalışmalarının yüzde 80'i tamamlandı. Restorasyon için, şu ana kadar 140 milyar harcandığı açıklandı.
Şahap Bakır Evi
Şahap Bakır evi olarak da bilinen MEE, 28 Temmuz 1997'de TBMM Kültür Sanat ve Yayın Kurulu Başkanlığı'nın gönderdiği ödenek ile Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü'nce satın alındı.
TBMM'nin gönderdiği ödenek ve Şanlıurfa Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü bütçe olanaklarıyla 2000 yılında evin restorasyonuna başlandı.
895 metre karelik alana sahip evde öncelikle evin günümüz şartlarına göre yeniden düzenlenmesi, elektrik tesisatının yeraltına alımı ve kalorifer tesisatının eklenmesi çalışmaları yapıldı.
Kültürel ve sanatsal hatırlatma
Şanlıurfa Valisi Muzaffer Dilek restorasyon çalışmaları süren evin 2002 yılında tamamlanarak "Kültür Merkezi" projesi kapsamında değerlendirileceğini açıkladı.
Vali Dilek evin kullanımıyla ilgili bilgiler verdi:
Bu tarihi yapıda, ilimize ait ne kadar kültürel ve sanatsal çalışma varsa yaşama ve yaşatma imkanı sağlamayı düşünüyoruz.
Yok olmaya yüz tutmuş yöresel el sanatları bu tarihi mekanda yeniden yoğrularak ve yorumlanarak günümüzde de yaşatılmaya çalışılacak.
Burada, yerli ve yabancı turistin de Şanlıurfa'nın tarihi, kültür ve sanat zenginliği hakkında bilgi edinmesi sağlanacaktır.
Evin mimari özellikleri
Arabizade Reşit Efendi evi olarak da tanınan TBMM Egemenlik Evi, Pınarbaşı mahallesi Köleler sokakta bulunuyor.
Eve basık kemerli ve çift kanatlı bir kapı ile girilir. Kapının üzerinde madalyon şeklinde yer alan kitabede; yapının Hicri 1192 Miladi 1778 yılında inşa edildiği belirtiliyor. Kapı doğrudan selamlık avlusuna açılıyor.
Girişin tam karşısında selamlık avlusunun doğusunda yer alan ahırdan haremlik bölümüne bir geçit bulunuyor. Selamlık üst katta üç odadan oluşuyor.
Ahşap ve cam
Girişin tam karşısında yer alan avlu, batı cephesi avludan yarım kat yükseltilmiş dikdörtgen planlı, çapraz tonoz örtülü, duvarları camhaneli iki oda ile sınırlıdır. Bu odalar, pencerelerindeki ahşap bezemeli kepenkleri ve camhaneleriyle evin en özenli odalarındandır.
Bu odaların kuzeyinde yer alan mutfak "tandırlık"ın içinden hamamın soğukluk kısmına, oradan da sıcaklık kısmına geçiliyor.
Dönme dolaptan servis
Kuzey cephede yer alan evin yazlık bölümüne doğu-batı yönünde iki taraflı merdivenlerle ulaşılır. Bu bölüm, ortada sakallı kemerli bir eyvan ve eyvanın batısında yer alan bir odadan oluşuyor.
Avlunun kuzey cephesini oluşturan evin kışlık yönüne de doğu-batı yönündeki iki taraflı çıkılan merdivenlerle ulaşılır. Ortada eyvan, doğu ve batısında birer oda yer alır.
Avlunun batı cephesinde haremlikle selamlığı birbirine bağlayan kapı kapatılmış olup yemek verme işlemini gerçekleştiren dönme dolap (yemek servis dolabı) Şanlıurfa'da kalmış ender örneklerden biri. (NM)