Urfa Valiliği dün Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla Suruç'tan Kobanê'ye gidecek gençlere yönelik düzenlenen ve en az 32 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ertesinde kent merkezi ve ilçelerde her türlü miting, yürüyüş ve basın açıklamasını yasakladı.
Valilik 4,5 saat sonra yasak kararını iptal ettiğini açıkladı.
Şanlıurfa Valiliği'nden sabah yapılan yazılı açıklama şöyleydi:
"Anayasamızda ve kanunlarda öngörülen sınırlandırma ve yasaklama şartlarını doğrudan ve açıkça oluşturduğu değerlendirilen eylemlerin gerçekleştirilmesi durumunda meydana gelebilecek istenmeyen olayların engellenebilmesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesine ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17'nci maddesine istinaden diğer illerden katılımlarla birlikte yapılması muhtemel her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma vb. etkinliklerin ilimiz merkez ve ilçelerinde yapılması yasaklanmıştır. Kamuoyuna duyurulur."
4,5 saat sonra yasak kararının iptal edildiğini belirten açıklama ise şöyle:
"İlimizde kamu düzeninin sağlanması amacıyla gerekli güvenlik önlemleri alınmış olduğundan 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesine ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun 17'nci maddesine istinaden diğer illerden katılımlarla birlikte yapılması muhtemel her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma vb. etkinliklerin ilimiz merkez ve ilçelerinde yapılmasına ilişkin yasaklama kararı iptal edilmiştir."
Valilik yasağı neden kaldırdığına dair bir açıklama yapmadı. Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün Suruç'taydı ve yasak kendisi kentten ayrıldıktan sonra kalktı.
İl bazında şehir yasakları arttı
Daha önce de valilikler farklı illerde basın açıklaması ve yürüyüş yasağı getirmiş ve çok tepki çekmişti.
3 Şubat 2014’te Eskişehir’de dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın sanıklarının yargılanacağı dava gününde Kayseri Valiliği il içinde Ali İsmail Korkmaz ile ilgili toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasakladı.
28 Aralık 2014’te Erzincan'da iki gün önce karşıt görüşlü iki grup arasında çıkan olaylar sonrası Valilik 15 gün boyunca açık alanlarda basın açıklaması, gösteri yürüyüşü, siyasi içerikli imza kampanyası, stant açma yasağı getirdi.
9 Mart 2015’te Ege Üniversitesi öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun ölümünün ardından İzmir Valiliği'nin yayımladığı genelge ile, İzmir ili sınırları içindeki bütün yürüyüş ve protesto gösterileri yasaklandı. (NV)
* Fotoğraf: AA/Fırat Özkoyuncu