Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Urfa Viranşehir’de elektrik kesintileri nedeniyle tarlalarını sulayamayan çiftçiler ürünlerinin kurumak üzere olduğunu belirterek Urfa-Mardin karayolunda Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ni (DEDAŞ) protesto etti.
Çiftçilerden 9’u karayolunu trafiğe kapattıkları için gözaltına alındı. Gözaltına alınan çiftçiler, jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Viranşehir Adalet Sarayı’na getirilen çiftçiler savcıya ifade verdi. Savcı çiftçileri 'görevi yaptırmamak için direnme', 'kamu malına zarar verme' ve 'trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçlaması ile mahkemeye gönderdi. Haklarında tutuklama kararı verilmesini istedi.
Mahkeme, çiftçilerden İsmail Akyol, Abdulkadir Yıdızoğulları, Mehmet Yıldızoğulları ve Zafer Keskinbıçaklı’nın sevk maddelerinden ayrı ayrı tutuklanmasına hükmetti. Diğer çiftçileri de adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
Tutuklanan çiftçiler Hilvan Cezaevi’ne gönderildi.
Neden protesto ediyorlardı?
DEDAŞ, özelleştirme sonrası Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta elektrik dağıtım hizmeti vermeye başlayan özel bir şirket. Bu şehirlerde yaşayanlar özelleştirmenin yapıldığı 2013’ten bu yana kesinti sorunları yaşıyor.
Kesintilerden en çok etkilenen de çiftçiler. Kurak bir bölge olduğu için çiftçiler yer altından su çekiyor. Bunu için de elektrik kullanıyor.
Ancak DEDAŞ, çiftçilerin şirkete olan fatura borçlarının ödenmemesini ve elektrikteki kayıp-kaçak bedellerini gerekçe göstererek planlı şekilde hat kesimi yapıyor.
DEDAŞ sadece 2020’de 200’ü aşkın köyde aralıksız 75 gün elektrik kesintisine gitti. 2021 ise; toplu kesinti yapmak yerine jandarma eşliğinde köylere baskınlar düzenledi, trafolara el koydu.
Kesintilere ve yüksek faturaları ödeyemeyen çiftçiler de sık sık sorunlarının çözülmesi için protesto gösterileri düzenliyor. Son olarak 9 Temmuz'da Viranşehirli çiftçiler DEDAŞ'ı il müdürlüğü önünde protesto etmişti. 21 çiftçi burada polis şiddetiyle gözaltına alınmış ve 2 günlük gözaltının ardından serbest bırakılmıştı.
Şirketin açıklamasına göre Urfa'da vadesi geçen elektrik borcu 13,2 milyar lira. Genel Müdür Yaşar Arvas, söz konusu miktarın 10,5 milyar liralık kısmının tarımsal sulama abonelerinden kaynaklandığını söylüyor. Yine Arvas Viranşehir'de kayıp-kaçak oranının yüzde 54 olduğunu belirtip 5 bin tarımsal sulama abonesinin yüzde 95'inin borçlu durumda olduğunu belirtiyor.
TIKLAYIN - "Mısırlarımı Taksim Meydan'da satsam daha çok kar ederim"
TIKLAYIN - Çarpan elektrik değil, faturayı kesen şirketler
(HA)