Bu yıl 18'inci kez gerçekleşecek olan Gezici Festival'in Üretim Hatası bölümü kurumsal iş hayatını, üretim sistemlerini, polisi, otoriteyi, genelde de Batı uygarlığının 21. yüzyılda geldiği noktayı sorguluyor.
Yönetmenliğini Carmen Losmann'ın yaptığı "Öğün, Çalış, Güven" (Work Hard, Play Hard) adlı belgeselde, Batı hizmet toplumunun George Orwell'in hayal ettiği karanlık bir geleceğe nasıl ilerlediği gösteriliyor.
Lossman ilk uzun metrajlı belgeselinde, Almanya'nın büyük şirketlerindeki değişim ve insan yönetimi stratejilerini doğrudan yöneticilerin çalışma alanlarında izliyor.
"Yetenek yönetimi", "kültürel dönüşüm", "güven temelli" gibi ilk başta çalışanın iyiliğine yönelik gibi gözüken kavramlar, film ilerledikçe çalışanın birer veriye dönüştüğü karanlık bir dünyayı açığa çıkarıyor.
Sistemi tersyüz et
Andrey Gryazev'in filmi ise otoritenin, egemen sistemin işlevsizliğini sorgulayan bir yapım. Gryazev, "Yarın" (Tomorrow) isimli belgeselinde bir tür politik performans yapan ve ünleri dünyaya yayılan sanat grubu Voina'nın düzen karşıtı eylemlerini ve eylemlerinin arkasındaki hayatlarını anlatıyor.
"Polis ve güvenlik sistemi köküne kadar çürümüştür. Tek yapılacak, sistemi tersyüz etmektir" diyor Voina'nın üyelerinden biri. Sistemi tersyüz edemeseler de, eylemlerinden birinde bir polis arabasını tersyüz etmeyi başarıyor.
Bangladeş'ten Avrupa'ya
Gezici Festival'de izleyiciler Üretim Hatası bölümünde gösterilecek uzun metrajlı belgesellerin öncesinde birer kısa film de izleyebilecek.
Öğün, Çalış, Güven öncesinde gösterilecek Makine Adam, 21. yüzyılda insanların hala ağır fiziksel işlerde kullanılıyor olmasını Bangladeş'teki işçilere bakarak anlatıyor.
Yarın filminden önce gösterilecek Havai Fişekler'de ise 31 Aralık gecesi havai fişek gösterilerinin arasında bir grup ekolojistin Avrupa'nın en büyük çelik fabrikalarından birini nasıl havaya uçurduğunu anlatılıyor.
Özel bölümler
Gezici Festival'in Dünya Sineması bölümünde Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam gibi uluslararası festivallerde ödül alan filmler, Türkiye Sineması 2012 bölümünde ise bu yıl çekilen uzun metrajlı filmlerden derlenen bir seçki yer alıyor.
Festivalin bu yıla özel olarak hazırlanan diğer bölümleri Tuncel Kurtiz'in En Sevdiği Filmler, Savaşla Büyümek, Üretim Hatası ve Larry Jordan Toplu Gösterimi.
Artık gelenekselleşen Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri: Hollanda bölümleri de yine Gezici Festival'de yer alıyor.
Ankara Sinema Derneği'nin düzenlediği Gezici Festival'in filmleri 30 Kasım - 6 Aralık arasında Ankara, 7-10 Aralık arasında Sinop'ta izleyicileriyle buluşacak.
Gösterimler Ankara'da Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Alman Kültür Merkezi'nde, Sinop'ta ise şehrin tek sineması olan Deniz Sineması'nda gerçekleşecek. (YY)
Gezici Festival hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.
Manşet resmi: Öğün, Çalış, Güven filminden bir sahne.