Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS) uluslararası kargo şirketi United Parcel Service'in (UPS) Türkiye'deki iş yerlerinde örgütlenme çabaları sırasında işten çıkarılan 163 işçi 272 gündür süren direnişlerini başarıya ulaştırarak işlerine geri döndüler.
Sendikadan yapılan açıklamada "Sendikamız ve UPS arasındaki anlaşmazlığın çözümüne yönelik olarak bir süredir devam eden müzakereler, her iki tarafın tam mutabakatıyla imzalanan bir iyi niyet protokolüyle sona ermiştir," denildi.
Açıklamaya göre "151 işçi UPS İstanbul, İzmir, Ankara ve Balıkesir'deki UPS işyerlerinde işe başladı, 4 aylık boşta geçen süre tazminatları taraflarına ödendi, işe dönmek istemeyen işçiler de 12 aylık brüt ücretleri tutarı ile kıdem ve ihbar tazminatlarını aldılar.
TÜMTİS, direniş boyunca işçilere verilen desteğe "direnişimizi haber yapan medya kuruluşlarına" ve uluslararası dayanışma gösteren üst örgütler Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ETF) ve Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu'na (ITF) da teşekkür etti.
Ne olmuştu?
UPS argo işçileri "daha iyi çalışma koşulları, insanca bir ücret" için mücadelelerini TÜMTİS'te örgütlenerek sürdürmeye karar verdiklerinde işveren, Nisan 2010'da İstanbul, Hadımköy ve Mahmutbey'den başlayarak çeşitli işyerlerinde çalışan sendikalı işçileri işten çıkarmaya girişti.
Sendikalarının öncülüğünde direnişe başlayan UPS çalışanları işyerlerinin önünde, ve çeşitli etkinliklerle kamuya açık mekanlarda yürüttükleri hak arama mücadelesini, uluslararası ölçeğe de taşıdılar. TÜMTİS'in üyesi olduğu Uluslararası Taşımacılık Sendikaları Federasyonu'nun (ITF) çağrısıyla 1 Eylül 2010'da 157 ülkede UPS işçileriyle dayanışma eylemleri gerçekleştirildi. İşveren görüşme masasına oturmak ve işçilerin haklarını teslim etmek zorunda kaldı.(EK/EÖ)