Lenin’den dört yaş büyük Anna, erken yaşta tifodan ölen Olga, kardeşlerin en küçüğü Mariya…
“Unutulmuş Yaşamlar. Rus Devriminde Lenin’in Kız Kardeşlerinin Rolü, 1864-1937” isimli kitap, erkek egemen tarih yazımında kadınların üstlendiği role dikkat çekiyor. Kitap Yordam Kitap etiketiyle okurla buluşturuldu.
Katy Turton imzalı kitabı İngilizce’den Çeviren Özlem Koşar.
Kitabın tanıtım bölümü özetle şöyle:
“Rus devrim tarihi ve bu devrimde kadınların rolü üzerine uzmanlaşan Katy Turton’ın yoğun ve sabırlı çalışmasının ürünü olan bu kitapta Lenin’in kız kardeşlerinin “unutulmuş yaşamlar”ı gün ışığına çıkarılıyor. Anna İlyiniçna Ulyanova ve Mariya İlyiniçna Ulyanova’nın ilk gençlik yıllarında üniversitede başlayan yeraltı faaliyetlerinden, Bolşeviklerin en önemli gazetesi Pravda’daki editörlük görevlerinden, 1917 sonrasında Sovyet devletinin çeşitli kademelerinde verdikleri hizmetlere uzanarak onları tarihte hak ettikleri yere oturtuyor.”
Künye: Unutulmuş Yaşamlar. Rus Devriminde Lenin’in Kız Kardeşlerinin Rolü, 1864-1937”, Katy Turton, Yordam Kitap 2023, 320 sayfa
Krizden çıkış mümkün mü?
“Kriz Çağı”, yürürlükteki “neoliberalizm çağı”nda üst üste gelen üç krizi Marksist ekonomi politik açısıyla irdeliyor. Kitabın yazarı, Alfredo Saad – Filho, İngilizce’den çeviren ise Şükrü Alpagut.
kitap, iktisat, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, ekonomik politik ve sosyolojiye ilgi duyanlar için önemli bir kaynak niteliğinde.
İktisat Profesörü, Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu’ndan Ben Fina kitaba dair şu yorumu yapıyor:
“Covid-19 pandemisinin ekonomisini, siyasetini ve ideolojisini açıklayan bu seçkin çalışma, gitgide otoriterleşen neoliberalizmin buna temel oluşturduğunu vurguluyor. Bu türden tüm ekonomi politikler için çıkış noktası sağlıyor.”
Künye: Kriz Çağı Neoliberalizm, Demokrasinin Çöküşü ve Pandemi, Alfredo Saad-Filho, Yordam Kitap 2023, 288 sayfa
Faşizm...
Yordam Kitap’tan gelenler arasında en dikkat çeken kitaplardan biri de “Eski ve Yeni Faşizm”. Türkiye ve dünya halkları olarak en çok tanık olduklarımızdan biri belki de bu: faşizm. Kitabın yazarı Yaşar Ayaşlı.
Tanıtım bülteni özetle şöyle:
Yaşar Ayaşlı, Eski ve Yeni Faşizm kitabında, faşizmin yükselen bir tehdit olduğuna dikkat çekiyor, dünya halklarına korkunç acılar ve felaketler yaşatmış bu belayı tanımanın güncel önemine vurgu yapıyor. Faşizmin doğuşunu, tarihsel ve sosyal bağlamını, hareket olarak oluşumunu, karakteristik özelliklerini, iktidara gelişini, türevlerini, mutasyonlarını, tanımlarını ve yeni biçimlerini materyalist tarih anlayışı ışığında irdelemeye çalışıyor. Avrupa’dan Latin Amerika’ya, Asya’dan Japonya ve Orta Doğu’ya kadar uzanan tezahürlerini, olgular ile teorik ve siyasi arka planları arasında uyum sağlayarak gözler önüne seriyor. Eski ve yeni faşizmle ilgili kritik önem taşıyan sorulara yanıtlar üretiyor.
Yaşar Ayaşlı, çalışmasını Marksist teorisyenlere dayandırırken, Marksist faşizm teorisini itibarsızlaştırmaya çalışan, faşizmin çarpık bir resmini sunan liberal/reformist faşizm yorumlarıyla da hesaplaşıyor.
Eski ve Yeni Faşizm, faşizme karşı mücadelenin tanığı ve sanığı olmuş eski bir politik militanın kaleminden bir faşizm tarihi, eski ve yeni biçimleriyle faşizmi anlama kılavuzu.
Künye: “Eski ve Yeni Faşizm”, Yaşar Ayaşlı, Yordam Kitap 2023, 288 sayfa
Peki delilik bir sorunsal mı?
Taner Timur’un yazdığı “Osmanlı Kültüründe “Delilik” Sorunsalı” isimli kitap, ülkemizde tıp alanı dışında pek fazla incelenmemiş olan “delilik” konusunu tarihsel ve toplumsal açılardan ele alıyor.
Kitabın tanıtımında şöyle diyor:
“Gündelik dilde “deli” sözcüğünü çok kullanmamıza rağmen, siyasi tahlillerde “toplumsal paranoya”lara, “kolektif şizofreni”lere sıkça gönderme yapmamıza rağmen, yine de Türkiye’de deliliği çok boyutlu olarak kavramaya yönelik genel bir eksiklikten ve ilgisizlikten söz etmek mümkün. Oysa konu giderek önem kazanıyor çünkü yalnızca toplumsal psikoloji alanında değil, bireysel anlamda da Türkiye’de ruh sağlığı konusunda son yıllarda bir vahimleşme yaşandığı tıbbi verilerle ortada.”
“Osmanlı’da deliliği ve delileri merak etmekle işe başlayan Taner Timur, Cumhuriyet tarihine doğru genişlettiği araştırmasında şu soruların peşine düşüyor: Deliliğin diğer hastalıklardan farklı olarak organik nedenlerden kaynaklanmayan, çağlara ve ülkelere göre değişen “ideolojik” biçimleri var mıdır? Batı’da ve Osmanlı’da deliliğin ortaya çıkış koşulları ve delilere nasıl bakıldığı ne açılardan farklıdır? Bu farklılıkların oluşmasında dinin ve siyasetin etkisi nedir?”
“Farklı tarihsel dönemlerin toplumsal-siyasi koşullarıyla delilik arasındaki bağlantıları ortaya koyan bu ilginç araştırmayı okurlarımızın merakla ve zevkle okuyacağını umuyoruz.”
Künye: “Osmanlı Kültüründe Delilik Sorunsalı” Taner Timur, Yordam Kitap 2023, 160 sayfa
(EMK)