Şiddet gören kadın ve çocuklara hukuki, sosyal ve psikolojik destek veren Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 20. yılında, ünlü sanatçıların bağışladığı kostümlerin açık artırma ile satıldığı bir müzayede gecesi düzenledi.
Ünlü sanatçıların kostümlerinin, çeşitli tabloların ve ünlülere ait aksesuarların açık artırma ile satışa sunulduğu geceden elde edilen gelir, Mor Çatı'ya yeni bir sığınak kazandırmak için kullanılacak.
Mor Çatı Vakfı Gönüllüsü Gülsün Kanat Dinç, "Bizim için bir ilk olan bu projeyi el birliğiyle gerçekleşmekten çok mutluyuz. Kadınların toplumda güçlenmesini destekleyen ve şiddet gören kadınların yanında olan tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz" dedi.
Cem Yılmaz'dan sürpriz destek
Geceye Cem Yılmaz, Hülya Küpçüoğlu'nun "Fatma Girik" adlı tablosunu, ünlü iş insanı Numan Ceyhan kendi koleksiyonundan Mustafa Ayaz'a ait altı tabloyu ve heykeltıraş Uğur Çakı da "Renklerin Dansı" adlı tablosunu bağışlayarak katkıda bulundu.
Geceye sürpriz bir şeklide katılan Cem Yılmaz, kendi bağışladığı tabloyu 5 bin 250 TL'den satın aldı. Açık artırmayla yapılan satışların yanı sıra bağışlar ve davetiye satışlarıyla da gelir elde edildi.
Mor Çatı gönüllüsü Deniz Marşan'ın koordinatörlüğünde Elif Cılızoğlu, Jale Hürdoğan, Zeynep Tosun, Zeynep Erdoğan, Özgür Mansur, Ayşe Deniz Yeğin, Gamze Saraçoğlu ve Mehtap Elaidi'nin Mor Çatı için tasarladığı tişörtler de satıldı.
Aylin Aslım, Azra Akın, Beren Saat, Banu Güven, Ebru Akel, Rojin, Sedef Avcı, Sebnem İşigüzel tişörtlerin satışına destek olmacıyla kamera karşısına geçmişlerdi.
Santralİstanbul Otto Santral'de gerçekleştirilen gecede Ajda Pekkan, Buika, Emel Sayın, Gönül Yazar, Hülya Avşar, Hülya Koçyiğit, Lale Belkıs, Monica Molina, Nilüfer, Orhan Gencebay'ın birer, Sezen Aksu'nun ise üç kıyafeti alıcı buldu.
En yüksek satış fiyatına ulaşan kıyafetlerse Türkan Şoray, Tarkan ve Tuncel Kurtiz'e aitti. Türkan Şoray'ın Altın Kelebek Ödülünü alırken giydiği kırmızı kostümü 3 bin 500, Tarkan'ın iki kıyafeti 3 bin 250'şer, Tuncel Kurtiz'in şapkası da 3 bin TL'den satıldı.
Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş futbol ve basketbol oyuncularının imzasını taşıyan formalar 750 - 2 bin 750 TL; Mustafa Ayaz, Uğur Çakı ve Hülya Küpçüoğlu'na ait tablolar ise bin 500 - 5 bin 500 TL arasında değişen fiyatlardan satıldı.
Mor Çatı 20 yılda neler yaptı?
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, kurulduğu 1990'dan bu yana şiddet gören kadın ve çocuklara hukuki, sosyal ve psikolojik destek verdi.
Kadınların tanıklıkları aracılığıyla elde ettiği bilgileri yetkililerle ve kamuoyu ile paylaştı, yasaların kadından yana değişmesi, uygulamadaki aksaklıkların giderilmesi konusunda savunuculuk çalışmaları gerçekleştirdi.
Uluslararası standartlarda üç ayrı sığınakla faaliyet yürüttü. Bunlardan biri halen sürdürülüyor. Her üç sığınakta da kalan kadın ve çocukların şiddetten uzak yeni bir yaşam kurma oranı yüzde 80.
Kadına yönelik şiddet nedir?
Kadına yönelik şiddet tüm dünyada öncelikle yaşam hakkı üzerinde önemli bir tehdit oluşturuyor. Her üç kadından birinin fiziksel şiddet gördüğü biliniyor. Türkiye'de her gün beş kadını kocası, eski kocası ya da sevgilisi öldürüyor. Suçlular "haksız tahrik" gerekçesi ile mahkemelerde birçok kez ceza indirimi alıyorlar.
Yasaya göre nüfusu 50 bin olan tüm belediyeler kadın ve çocuklar için sığınak açmalı, ancak sığınak açan belediye sayısı yalnızca 19. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na (SHÇEK) bağlı 40 kadar sığınak bulunuyor. Mevcut sığınaklarda kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yetersiz. Bu nedenle şiddet ortamına geri dönmek zorunda kalan kadınların oranı yüzde 86'ya yaklaşıyor. (BB/EÖ)