Eğitimdeki sorunların gündemleştiği bugünlerde başka kentlerden İstanbul'a okumaya gelen üniversite öğrencileri birçok zorlukla karşılaşıyor. İstanbul'daki hayat pahalılığı öğrencileri de etkiliyor.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce yeni öğrencinin yolu İstanbul'a düştü. İstanbul'a yeni gelen öğrenciler daha çok barınma ve ekonomik problemlerden yakınıyor. Aynı zamanda bu büyük kentte üniversitelerin kendilerine herhangi bir rehberlik yardımında bulunmamasını eleştiriyorlar. Çoğu öğrenci şimdiden ekonomik açıdan zorlanmamak için burs aramaya başladı. Kimi öğrenciler öğrencilik masraflarını burslarla karşılamayı düşünüyor.
Burs bulamazsam, geri dönerim
Van'dan yeni gelen Münir Çavlık'ın planları da bu yönde. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesini kazanmış Münir Çavlık. Altı kardeşinin daha öğrenci olduğunu söylüyor ve "Burs bulamazsam geri dönmek zorunda kalırım" diyor:
"İlk etapta İstanbul'u tanımak için büyük bir sorun yaşadık. Barınma sorunu falan çıktı. İlk etapta yurt kabul etmiyor. Ondan sonra yurt Topkapı'da, okul Haydarpaşa'da. Ulaşım çok güç, bir de maddi imkansızlıklar fazla. Biz yedi kardeş okul okuyoruz. Babam emekçi, 200 milyon alıyor. 200 milyona yedi öğrencinin geçinmesi Türkiye'de çok zor. Bizim de tek umudumuz burslar. Bursların olmaması durumunda ya okulu bırakacağız, ya da hem çalışıp hem okul okuyacağız. Tabii hem çalışıp hem okul okumak biraz zordur."
Çavlık'ın İstanbul'a dair ilk izlenimleri de şöyle:
"Kalabalık. En çok ilgimi çeken tarihi eserler. Gerçekten Bizans ve Roma döneminden kalan tarihi binalar çok ilgimi çekti. Çok fazla zorluk yaşamadım, alışmaya çalışıyorum. Tabii ilk geldiğim günlerde vardı öyle sorun. İşte nereye gideceğimi bilmiyordum, kaybolmaktan korkuyordum... İlk geldiğimde ulaşım araçlarını kullanma gibi zorluklar yaşadık. Bir de İlk defa görüyordum tramvayı, metroyu... İlk kez gördüğüm için de zorluk çektiğim oldu."
Yabancıyız, derdimiz, geçinebilmek
Hukuk fakültesinde okuyacak olan Hasan Soyak da en fazla İstanbul'daki semtleri birbirine karıştırmaktan şikayetçi. "Burs bulamazsam akrabalarımdan yardım isterim" diyor Hasan Soyak:
"İstanbul'a yabancıyız. En büyük sorun zaten bundan kaynaklanıyor. Ondan sonra burs imkanları hakkında bir bilgimiz yok, nasıl bulacağımızı bilmiyoruz. Ayrıca benim barınma sorunum var."
Mehmet Ağcadağ da Marmara Üniversitesi Metalurji bölümünü kazanmış, İstanbul kendisine Elbistan'da söylendiği kadar "ihtişamlı" gelmemiş, "normal bir şehir" diyor. O da ümitlerini burslara bağlamış. Bulamaması durumunda da okula gitmediği günlerde çalışmayı düşünüyor.
Daha çok ekonomik problemlerden yakınan üniversite öğrencilerinin yeni öğrenim yılı Ekim ayında başlıyor. (HA/BB)