*Bu haber Atölye BİA İletişim Platformu atolyebia.org'da yayınlandı.
Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Türkiye’de üniversite öğrencilerin sesini duyurmak için “Üniversitenin Sesi” adlı öğrenci haber portalını kurdu. Platform bugün yayına açıldı. Üniversitenin Sesi’ni, Sivil Alan Araştırmaları Derneği direktörü Berna Akkızal ile konuştuk.
Üniversitenin Sesi haber portalı ile temel amaçlarını sorduğumuz Berna Akkızal hedeflerini şu şekilde açıklıyor: “İhlallerin öznesi olan öğrencilerin seslerini duyurabilecekleri, kampüslerde neler olup bittiğine dair kamuoyunu bilgilendirebilecekleri, aynı zamanda deneyimli gazetecilerden de bu alanda bilgi ve becerilerini geliştirmek için atölyeler alabilecekleri sürdürülebilir bir haber portalı olmak.”
Öğrenci mücadelesinde süreklilik alanı
Akkızal, Üniversitenin Sesi haber portalı fikrinin ortaya nasıl çıktığını şöyle anlatıyor:
"Üniversitelerde her geçen gün artan baskı ve hak ihlallerine karşı öğrenciler de mücadelelerine her alandan seslerini yükselterek devam ediyorlar. Yasaklanan içerik, haber siteleri, sivil alanın bir parçası olan medya da bu baskı ikliminden payına düşeni alıyor. Bizler de öğrencilerin haber yapma becerilerini artırmak, daimi haber akışı ile beraber bir arşiv oluşturmak ve insan hakları temelli haber üretimine dair çeşitli atölyelerle desteklenecek sürdürülebilir bir çalışma yapmak amacıyla Üniversitenin Sesi haber portalını kurduk. Öğrenci mücadelesi alanında sürekliliği devam ettirecek bir alana ihtiyaç olduğunu öğrenci gruplarıyla yaptığımız düzenli toplantılardan biliyoruz.”
Kurulma sürecinde yaşanan zorluklarla ilgili de şunları söylüyor Akkızal:
“Üniversitenin Sesi haber portalı aslında Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nin öğrenci mücadelesi alanında yürüttüğü çalışmaların bir meyvesi. Bizler ekip olarak sahada gördüğümüz gerçek ihtiyaçlar üzerine proje üretip bu projelere kaynak yaratıyoruz. Bu süreçte bizi tek zorlayan nokta, hayal ettiklerimizi gerçekleştirmenin çoğu zaman beklediğimizden daha fazla vakit alması.”
Hak temelli yazılar ve haberler
Akkızal, sürecin nasıl işleyeceği konusunda ise şu bilgileri verdi: “Derneğimizin ve gazeteci danışmanımızın rehberliğinde, haberlerin içeriğine ve yazıların konularına her ay farklı ilden bir öğrenci kulübü veya topluluğu karar vererek içerik üretecek. Portalda öğrenciler hak temelli yazılar ve haberler üretirken, güncel haber akışı sağlayan öğrenci hesaplarıyla da dayanışma içinde olacaklar. Üniversitenin Sesi her ay Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olmak üzere on yazıyı üç dilde bizlere ulaştıracak.”
İlk ayın editörü Boğaziçi Nöbeti’nden öğrenciler. Hem Boğaziçi Direnişini hem de bir sivil alan olan kampüslerde yaşamı kendi perspektiflerinden aktarıyorlar.
Katkı sağlamak isteyen öğrenci kulüplerinin Üniversitenin Sesi’ne ulaşması yeterli: https://unises.net/
(AİA/SO/NÖ)