Galatasaray Üniversitesi öğrencileri, bugün kampüste bir araya gelerek "Üniversitemizin yok olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Kampüste itfaiye araçları ve olay yeri inceleme ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Dün akşam üniversitede çıkan yangının ardından itfaiyenin soğutma çalışmaları halen devam ediyor.
Ciddi hasar var
Üniversite personelinin bianet'e verdiği bilgiye göre, üç katlı saray binasının İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İletişim Fakültesi sekretaryaları ve öğretim görevlilerinin odalarının bulunduğu üçüncü katı tamamen yandı.
Hukuk Fakültesi'nin bulunduğu ikinci katta, üst katın yanmasından kaynaklanan yıkıntıya bağlı kısmi hasar oluşmuş durumda.
Yangını söndürme çalışmaları sırasında tazyikli su sıkıldığı için birinci ve ikinci katta oluşan su baskını ise boşaltıldı. Ancak yanmayan kitaplar ve diğer akademik dökümanlar, sudan dolayı kullanılamayacak durumda.
Binanın duvarlarında bulunan sanat eserlerinin ise yok olduğu söyleniyor. Merdivenlerin yanındaki duvarlardaki eserlerin de koruma amaçlı kullanılan plastik eridiği için yok olduğu tahmin ediliyor.
Karlı: Ders vermek için ofise ihtiyacımız yok
bianet'e konuşan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Karlı, üniversitenin şu anda zaten kapalı olduğunu, yaklaşan bütünleme sınavlarının zamanında yapılacağını ve üniversitede eğitimin sekteye uğramayacağını ifade etti.
Karlı, binanın onarımında kullanılması için kurulan "Gücümüz Sevgimiz Fonu"nda şimdiden 20 milyon lira toplandığını belirtirken, Galatarasay Eğitim Vakfı ve Galatasaray Spor Klübü'nün 10'ar milyon lira bağışladığını söyledi.
"Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, itfaiyeden 'girilebilir' raporu alındığında onarım çalışmaları için işçi sağlayacağını söyledi. Böylece içerideki değerli akademik ürünleri çıkarmaya çalışacağız. Gerekli izinler alındığında da restorasyon çalışmaları başlayacak."
Öğretim görevlilerinin ofislerinin yanmasının akademik takvimi etkileyip etkilemeyeceğini sorduğumuz Karlı, "Ders vermek için ofise ihtiyacımız yok. Derslikler yangından etkilenmedi" dedi.
Rektör: Yanan sınav kağıtları öğrenci lehine değerlendirilecek
GSÜ Rektörü Ethem Tolga, öğrencilere ve öğretim üyelerine "Moralimizi bozmayalım. Böyle facialar her kurumda yaşanabilir. Eğitim hayatı devam edecek" diye seslendi. "Burası bir devlet üniversitesi. Muhakkak ki devletimizin bu konuda öncülüğü olacaktır. Sadece Galatasaray camiası değil, duyarlı herkesin desteğiyle bu faciayı atlatacağız" dedi.
Öğrencilerin, yanan sınav kağıtlarıyla ilgili sorularını da cevaplayan Tolga, "Okunmamış sınav kağıtları, öğrencilerin lehine en uygun şekilde değerlendirilecek" diye konuştu.
"Buranın üniversite dışında kullanılamayacağının garantisi olacağız"
Rektörün ardından GSÜ öğrencileri adına konuşmalar yapıldı. Öğrenciler, eski mezunlar, öğretim görevlileri ve medya çalışanları okulu hınca hınç doldurdu.
Özgecan Korkmaz, tüm öğrencileri Gücümüz Sevgimiz Fonu'na katkı sağlamaya çağırırdı.
Selim Kayhan, "Buranın hiçbir zaman üniversite haricinde kullanılamayacağının garantisi olacağız. Üniversitemizin yok olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.
Öğrenci Konseyi Başkanı Taygun Öngören, "Bu acımıza daha da acı katan vahim iddialar dolaşıyor. Üniversitemizin yerinin değiştirileceği gibi. Bu yaşadığımız felaketten fırsat çıkarabilecek bir zihniyeti kabul edemiyoruz. Buna müsaade etmeyeceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz" diye konuştu.
Ardından İşletme Kulübü Başkan Yardımcısı Emir Akıncıoğlu ve Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Kulübü Başkanı Emir Memişoğlu da birer konuşma yaparak, okuldaki hayatın normale dönmesi için öğrenciler olarak her şeyi yapacaklarını beyan etti. (ÇT)