"Üniversitelerde yıllardır kimse 'harç' sözcüğünü kullanmıyor. Bu sözcüğün öğrencilerin dilindeki karşılığı 'haraç'. Çünkü bu ülkenin yurttaşları eğitim ve sağlık gibi hizmetlerin parasız olarak karşılanmasına yetecek kadar vergi ödüyorlar."
Üniversitelere kayıtların başlamasına bir hafta kala gelen öğrenim harçlarına yüzde 5 zam haberini Öğrenci gençlik Sendikası'ndan (Genç-Sen) Kıvanç Eliaçık böyle eleştirdi. "Eğitim alınıp satılan bir meta olarak düşünülüyor. Bu zihniyet kırtasiye masraflarından barınma ve beslenmeye kadar pek çok alanda kendini gösteriyor."
"Kredi affı çıkmalı"
Gazi Üniversitesi, İletişim Fakültesi'nde okuyan Yasemin Akşit ve Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Tülin Sepetçi, Eliaçık'ı doğruladı. Akşit, "Ayda 70 milyon yol masrafım var. Kitaplar pahalı, alamıyorum, yılda 150 milyona yakın fotokopi masrafım oluyor. Okulda öğle yemeği 1,5 YTL, üç aylık yurt parası 120 YTL..." dedi. Sepetçi de ekliyor: "Örneğin ders için yaptığımız projelerin masrafını da biz karşılıyoruz. Geçen sene reklamcılık dersinde bir dönem projesi 600 YTL'ye maloldu."
Eliaçık, hükümetin "isteyen herkese kredi veriyoruz" açıklamasının da anlamsız olduğunu, yoksul öğrencilere geçici bir çözüm sunduğunu vurguladı: "Bu krediyi mezun olunca ödemeniz bekleniyor ama bu ülkede üniversite mezunları dahi iş bulamıyor."
"Biz kredi affı çıkmasını ve tüm öğrencilere kamu bütçesinden karşılıksız burs verilmesini istiyoruz. Yurt koşulları derhal düzenlenmeli. Okul yönetimlerinde öğrencilere söz hakkı verilmeli."
Borçlanarak okumak
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu (ÖSYM) verilerine göre sadece bu yıl 193 bin öğrenci lisans, 199 bin öğrenci önlisans, 233 bin öğrenci de Açıköğretim programlarına girmeye hak kazandı. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu verilerine göre;
- Barınma: 78 il, 79 ilçede toplam 220 yurtta 115 bin 227 kız, 85 bin 705 erkek öğrenci için barınma imkanı var. 2007'de aylık ücret 66 YTL. Kurum öğrencilere 66 YTL yiyecek yardımı veriyor.
- Sağlık: Kampüs yurtlarında doktor, hemşire bulunuyor. Tüm yurtlarda ecza dolapları var.
- Psikososyal destek: Bölge müdürlüklerinde 10; yurt müdürlüklerinde ise 44 sosyal çalışmacı ve 23 psikolog var. Öğrenciler için sosyal aktiviteler düzenleniyor. Bazı yurtlarda piyasa fiyatının yüzde 10-30 altında hizmet sunan küçük işletmeler (kuaför, kırtasiye vs.) var.
Maddi destek
Kurum öğrencilere üç çeşit maddi destek sağlıyor: Burs, öğrenim kredisi, katkı kredisi. Burs, başarıyla orantılı. Öğrenim kredisi öğrencinin mezun olduktan iki yıl sonra faiziyle birlikte ödemesi için aylık olarak veriliyor. Katkı kredisiyse harç parasını karşılamak üzere öğrenci adına okula ödeniyor ve onun da geri ödemesi var.
Geçen yıl 570 bin öğrenci öğrenim kredisi aldı. 2006'da öğrencilere aylık 130 YTL kredi verildi. Aynı dönemde 505 bin öğrenci katkı kredisi aldı. Çeşitli şekillerde yeterliliği belirlenen 184 bin öğrenci de burs aldı.
Bu desteği alabilmek için başvurmak gerekli. Burs gerekli şartları sağlayanlara, kredi ise talep eden tüm öğrencilere veriliyor. Bunun dışında özel kurumlar ve vakıf ve dernekler de çeşitli şekillerde öğrencilere burs veriyor.(EÜ)