Halkların Demokratik Partisi Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, üniversite öğrencilerinin pandemi sürecinde yaşadığı sorunları Meclis’e taşıdı.
Kerestecioğlu, Cumhurhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede, Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversiteleri 1 Ekim’den sonra açmayı planladığını belirtti ve ekledi: “YÖK, pandeminin seyri dikkate alınarak eğitim süreçlerinin kampüs içi veya uzaktan olup olmayacağı kararının ise üniversitelerin ilgili kurullarına bırakıldığını açıklamıştır.
“Buna istinaden devlet ve vakıf üniversitelerinin pek çoğu güz döneminde eğitimin uzaktan yapılmasına karar vermiştir. Ancak barınmadan ders ücretlerine ve sınavların yapılma koşullarına kadar öğrencilerin hayatlarını etkileyen birçok konuda belirsizlikler sürmektedir.
"Öğrencilerin bilgisayarı interneti yok"
"Çok sayıda öğrenci sosyoekonomik durumları nedeniyle dersleri takip edecekleri teknolojik donanıma, yani kendine ait bilgisayar ya da tablete, ders uygulamalarında kullanmaları gereken çevrim içi programlara ya da cihazlara ve hızlı ve sabit internet erişimine sahip değildir.
"Ancak şimdiye kadar eğitim hakkı ve eşitlik ilkesi gereği öğrencilere ücretsiz bilgisayar ya da yeterli miktarda sabit ve hızlı internet kotasının ücretsiz olarak sağlanmasına yönelik bir düzenleme yapılmamıştır.”
Kerestecioğlu, Oktay’ın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şu soruları yöneltti:
*Üniversite öğrencileri arasındaki sosyoekonomik eşitsizliklerin uzaktan eğitim sürecinde büyümesini engellemek için bir çalışma yapmakta mısınız? Bu amaçla atılacak somut adımlar nelerdir?
* Uzaktan eğitim için gerekli bilgisayar, tablet, çevrim içi programlar benzeri teknolojik donanıma sahip olmayan öğrencilere bunları ücretsiz sağlamayı planlıyor musunuz?
* Tüm üniversite öğrencilerine yeterli miktarda sabit ve hızlı internet erişimini ücretsiz sağlamayı planlıyor musunuz?
* Bilgisayar, tablet gibi cihazlarda vergilerin kaldırılması yönünde bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?
* Telekomünikasyon vergilerini düşürmeyi planlıyor musunuz?
* Üniversitelerin bazı programlarında kampüs içi eğitim yapılması durumunda alınması gereken tedbirlere ilişkin Yüksek Öğretim Kurulu bünyesinde bir çalışma yürütülmekte midir?
* Yurtlarda kalmak zorunda olan öğrenciler için üniversite yurtlarında güvenli ve sağlıklı barınma koşullarının sağlanması amacıyla hangi tedbirler alınmıştır? Üniversite yurtlarında oda nüfusları seyreltilirken oda sayılarının artırılması yönünde bir çalışma bulunmakta mıdır? Üniversitelere yurt kapasitelerini artırmaları ve gerekli tedbirleri alabilmeleri için gerekli bütçe sağlanacak mıdır?
*Üniversitelerdeki kültürel faaliyetlerin uzaktan da olsa devam edebilmesi, öğrencilerin kendilerini özgürce ifade edebilecekleri çevrim içi sosyalleşme alanlarının yaratılması veya ekonomik açıdan desteklenmesi amacıyla yürütülen bir çalışma bulunmakta mıdır?
*Vakıf üniversitelerinde eğitim ücreti karşılığında sunulan hizmetler ciddi miktarda azalmasına rağmen öğrencilerin indirim taleplerine yönelik KDV indirimi dışında herhangi bir indirim yapılmamıştır. Eğitimde özelleştirme politikalarının yarattığı bu mağduriyeti çözmeyi amaçlayan çalışmalarınız bulunmakta mıdır?
*Pek çok öğrenci ilerleyen dönemde eğitim öğretim faaliyetlerinin hem uzaktan hem de kampüs içi yapıldığı hibrit bir sisteme geçiş koşullarının yaratılmasını talep ediyor. Bu talepler doğrultusunda dersliklerden yemekhanelere, barınmadan ulaşıma kadar öğrencilerin ihtiyaçlarını en güvenli şekilde çözmeye yönelik bütünlüklü planlamalar yapılmakta mıdır?
*Birinci öğretimde okuyanlardan harç alınmazken ikinci öğretim öğrencilerinden uzaktan eğitim koşullarında zamlı harç alınmasının yarattığı eşitsizliği giderecek misiniz? Bu süreçte ikinci öğretimde harç uygulamasını kaldırmaya yönelik çalışmanız bulunmakta mıdır? (RT)