Üniversitelere 16 Ağustos’ta elektronik kayıt, 19 Ağustos’ta ise şahsen yapılacak kayıtlarıyla 2016-2017 eğitim-öğretim dönemi de başlıyor.
Üniversite öğrencileri kendi ayaklarının üzerinde durma hayaliyle yolları aşındıracakken karşılaşacakları yeni hayat hakkında Antalya, Eskişehir, İstanbul, Diyarbakır ve Zonguldak’ta okuyan üniversite öğrencilerinden tavsiyeler aldık. Panik halinde olan öğrenciler için adapte olmayı kolaylaştırıcı bilgiler edindik.
Akdeniz Üniversitesi: Çimlerde uyuyakalanlara rastlarsınız
Akdeniz Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik öğrencisi Şerife Ceylan üniversiteye yeni başlayanların vazgeçilmez acemiliğin atlatmak için yapılacakları sıraladı. Ceylan; “Yeni üniversiteli oldum ben bütün topluluklara ismimi yazdırmalıyım hepsine katılmalıyım düşüncesi bir süre sonra her yere koşturma ama sonuçta hiçbir yer de tam olamamayla sonuçlanır. Nelerden hoşlandığını tarttıktan sonra kaydolun.”
“Üniversite deyince akla kampüs ve çimleri gelir ve evet güzel bir kampüs derslerin sıkıcılığından sonra iyi gelir. Örneğin Akdeniz Üniversite’sinin kampüsü çok güzeldir. Çimlere yayılıp uyuyakalanlara da rastlarsınız.
“Üniversitenin kütüphanesini gidip karıştırsınlar yeni Akdenizliler belki de alamayacakları birçok ücretsiz kaynakları orada bulabilirler.
“Öğrenciler genellikle Kültür, Gülveren ve Meltem semtlerinde ev bulabiliyor. Kiralar ise son yıllarda artmış durumda. O yüzden daha uzak semtlere gidenlerde var. Meltem’de bulunan Güneş Fırın bildiğiniz fırınlar gibi değil üniversiteye çok yakın, 24 saat açık bir kafe; gidince anlayacaksınız ve vazgeçilmez uğraklarınızdan olacak.
“Kaleiçi sokaklarında mezun olacağınız yıl bile kaybolacaksınız. VF-01 ise hayatınız boyunca unutamayacağınız bir otobüs olarak kalacak. Şimdiden hoşgeldiniz!”
Bülent Ecevit Üniversitesi: Zonguldak’ta öğrencilere uygun etkinlik yok
Zonguldak’ta Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Deniz İşletmeleri Yönetimi öğrencisi Ceyda Yüksel; “Zonguldak’ta herkes kendi halinde öğrenciye tepkili değiller ama yardımcı da olmuyorlar.
“Öğrenci için pahalı bir kent.
“Ereğli tam bir sömürü merkezi olduğu için yurtlar çok iyi araştırılmalı. Yurda alışamamıştım. Yemekten, ısınmaya kadar birçok şeyi sormaları lazım. Ben petekler ısıtmıyor diye tartışmıştım. Çünkü kışın Ereğli çok soğuk oluyor.”
“İkinci yılımda eve çıktım kiralar semtten semte değişiyor ama her yıl artıyor. Bunun nedeni de Ereğli’de demir çelik fabrikası bulunması. Türkiye’nin en büyük demir çelik fabrikalarından biri. Bu yüzden göç almış.”
“Eğitim ve denizcilik fakülteleri Ereğli’de. Geri kalanı Zonguldak merkezde. Kafeler daha çok da sahilde bulunan Yalı Caddesi’nde olduğu için öğrenciler oralarda bulunuyor. Ama öğrencilere uygun etkinlikler yok. Bu yüzden verimli geçmiyor .”
Osmangazi Üniversitesi: Eskişehir’de yurt yönetimlerine dikkat
Eskişehir’de bulunan Osmangazi Üniversitesi İktisat mezunu Ronay Uçmaz; “ İlk gittiğimde apartta kaldım. Birbirini tanımayan üç kişiydik. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Yurt ve apartta kalacaklara tavsiyelerim iyi bir alan araştırması yapsınlar. Yurt ve apart sahipleri söyledikleri koşulları yerini getirmiyor. Kendi sözleşmelerini imzalatıyorlar ama kimse öğrencilere ne istediğini sormuyor.”
“Genelde Bağlar semtinde ev bakılır. Bende Bağlar’da 1+1 evde bir arkadaşımla kalıyordum. 500 lira kira veriyorduk. Genelde kiralar da bu şekilde.
“Osmangazi, Anadolu Üniversitesi’nin gölgesinde kalmış olsa da aslında fırsatlar değerlendirilince iyi bir üniversite.
“Kampüs rakımı daha yüksek bir yerde kurulu, yüzden kışın şehir merkezinden çok daha soğuk olur.”
Dicle Üniversitesi: Politik olaylar eğitimi de etkiliyor
Diyarbakır’da bulunan Dicle Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı mezunu Ömer Erol “Dicle Üniversitesi’nde öğrenci olmak çok yoğun değil ama güzel geçti” diyor. Yeni gelecek arkadaşlarına tavsiyeleri şöyle:
“Öğrenciler genellikle burslarıyla geçinirler ya da bir yerde part-time iş bulup geçimlerini sağlarlar. Genelde burs başlı başına yetmiyor.
“Politik olaylar öğrencilerin yaşamını çok etkiliyor. Eylemlere katılığı için birçok kişiye yaptırımlar uygulanıyor ve burslarından oluyorlar.
“Daha çok Ofis ve Sur semtlerinde gezip, tarihi mekanlarda dolaşırlar.
“Mesela ben Van’dan geldim ve burada yabancılık çekmedim. İnsan ne bulmak ne görmek istiyorsa onu görür.
“Kiralar ise 400-450’den başlıyor. Genellikle Bağlar, Ofis, Şehitlik ve Huzurevleri’nde kalıyorlar.”
Marmara Üniversitesi: İstanbul'da ilk başta yurtta kalmak iyi fikir
İstanbul’u ise Marmara Üniversitesi Gazetecilik 3. Sınıf öğrencisi Nalin Öztekin’den dinledik.
“İstanbul’a ilk geldiğimde büyük bir kaos vardı benim için. Her şey o kadar hızlı akıyordu ki sabah kalktığında kendini planlamadıysan gün kayıp gidiyordu. İlk sene hazırlık okuyanlar için biraz daha iyi olabilir çünkü hazırlık sadece İngilizce öğrenmek değil o şehirde yaşamayı öğrenmek içinde bir adım oluyor. Burada benden önce gelmiş olan arkadaşlarımla iletişime geçtim. Tanıdık yüzler alışmanıza yardımcı oluyor.
“Bana yurt çıkmadı evde kaldım. Ev ilk başlarda zor geliyor. Koca bir sorumluluk çünkü. Ben ilk gelenlere önce yurt tavsiye ediyorum. Çünkü bilmediğiniz bir şehirde ev geçindirmek ekstra zorluk. Daha sonra okul açılınca işler biraz kolaylaşıyor yalnız olmadığını senin gibi sudan çıkmış başka balıklar olduğunu görüyorsun ve alışma böyle başlıyor. Burada öğrenci olmanın avantajlarını dezavantajlara kurban etmemeyi öğrendim.
“Ortalama 1000 lira kiralar üstelik şehrin en kötü yerlerinde öğrenciler oturur şanslıysan iki kişi değilsen 4 kişi filan aynı evde kalabilirsiniz.
“İstediğim öğrencilik hayatını tabi ki yaşayamıyorum. Kiralar yüksek, burs bulmakta zorlanıyorum bir yandan çalışıyorum. Hayal edilen bu değil elbet. İlk sene bölümünü sevmeyenler ve bu işi yapmayacak olanlar notlarını yüksek tutup geçiş yapabilir. Farklı okulların programlarına katılabilir.”
“İstanbul’da çok fazla etkinlik yapılıyor hangisinin vizyonuna ne katacağını bilemezsin.
“Biz en çok Kadıköy’e Karaköy’e Moda’ya Beyoğlu’na gidiyoruz özellikle Kadıköy diyebiliriz.”
“Paramız olmayınca sahilde oturuyoruz”
Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema Televizyon 3. Sınıf öğrencisi Seçil Erdoğan:
“Diğer şehirlere göre pahalı. Öğrenciler genelde part-time işlerde çalışıyorlar.
“Ücretsiz etkinlikleri ve gösterimleri var.
“Paramız olmayınca gidip sahilde oturuyoruz. Ama Büyükşehir Belediyesi’nden şikayetçiyiz önce Taksim sonra Kabataş şehri çirkinleştirmek için uğraşıyorlar.”
Üniversiteye gideceğiniz kent hakkında bilgi için
Bunlar bir kaç kentten kişisel gözlem ve tavsiyeler. Kayıt yaptırmak için gideceğiniz şehir ve üniversiteye dair ayrıntılı bilgi edinebileceğiniz bir site var: “Dirsek Teması”... (HY/HK)