Üniversitelere kayıtların gerçekleşmesinin ardından şimdi sıra barınacak bir yer bulmakta.
Seçenekler, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlar, özel yurtlar ve ev kiralamak olarak sıralanabilir.
Yurtlara yakından bakmak istedik. Üç KYK yurdu, 10 özel yurdun koşullarını gerek giderek, gerek telefon ederek öğrendik. Üçü erkek, yedisi “kız” yurduydu.
KYK yurtlarında dört–altı kişilik odaların fiyatları 135 liradan 160 liraya dek değişiyordu. Özel yurtlarda ise altı kişiden tek kişiliğe uzanan yelpazede fiyatlar 500 liradan 2200 liraya dek yükseliyordu.
Yurtların sekizinin 06.00’dan 23.00 ve 24.00’e dek değişen giriş çıkış saatleri kısıtlaması vardı. Kısıtlama olmayanlarda kartlı sistem olduğunu öğrendik.
Söz konusu yurtlar olunca değişkenlerin çok olduğunu belirtmek gerekli. KYK ve özel yurtlar hakkında notlarımız şöyle:
KYK yurtlarına başvurular başladı
Üniversiteyi kazananlar ve ara sınıf öğrencileri için Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) yurt başvuruları 10 Ağustos Pazartesi itibariyle başladı.
İnternet üzerinden yapılacak başvurular 17 Ağustos 2015 Pazartesi gecesi saat 23:59’da sona erecek. Yerleştirme sonuçları dahasonra açıklanacak.
983 bin kişiye 368 bin yatak
2015-ÖSYS sonuçlarına göre lisans, önlisans ve açıköğretim programlarına toplam 983 bin 90 kişi yerleşti. Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) 2015 yılı itibariyle 81 il, 152 ilçede ve iki yurt dışında 396 yurtta 368 bin 736 yatak kapasitesi ile hizmet veriyor.
Rakamlar kapasitedeki olası sorunlara işaret ediyor. Öğrenciler büyük oranda yurtlara yerleştirme sağlandığını anlattı. Ancak okula uzak, daha kalabalık bir yurda yerleştirilme gibi sorunlar var. Yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra dilekçe ile başka bir yurda nakil imkanı var. Ancak bu boş yer olması gibi koşullar içeriyor.
KYK'da ücretler düşük
Bu yurtları özel ve genel nitelikli olarak ikiye ayrılıyor. KYK sitesinde genel yurtlar için 2015’te belirlenen ücretin 130 lira olduğu yazılıyor. Gittiğimiz KYK yurtlarında altı kişilik oda için en düşük ücret 135 liraydı.
Özel nitelikli yurtlarda 140–228 lira olarak belirtilen ücret dört kişilik bir oda için 160 lira olarak karşımıza çıktı.
KYK yurtları özellikle düşük ücretleri için ilk tercihler arasında oluyor. Ancak yurtların kapasitesi, niteliği, ücretleri öğrencilerin sıkça dile getirdiği sorunlar arasında. Yakın zamanda barınma problemi soru önergesine de konu oldu.
KYK'da yaşam
Yurtlarda kahvaltı ve akşam yemeği çıkan yemekhane, etüd odaları var. Görüştüğümüz üç KYK yurdunda banyoların katlarda ortak şekilde kullanıldığını belirttiler.
Giriş çıkış saatleri sabah 06.00, akşam 11.00. 60 gün izinli olarak önceden bildirilen bir adreste kalınabiliyor. Ne kadar 18 yaşını geçmiş insanlar olsa da yurtta kalınmadığında ailelere bilgi verilmediği konusunda çok ikna olmadığımızı söyleyebiliriz.
Özel yurtlarda "yuva" vurgusu
Özel yurtların ilanları üniversitelerin çevrelerinde sıkça görülüyor. Kadınlar için olan özel yurtlarda “yuva sıcaklığı”, “güvenlik” gibi vurgular öne çıkıyordu.
KYK yurtlarının içini gezmemize pek sıcak bakılmazken, özel yurtlarda görevliler odaları gezdirmek için daha istekliydi.
Kişi azaldıkça fiyat artıyor
On özel yurt içinde en düşük ücret 500 lira ile altı kişilik odalardaydı. Kişi sayısı azaldıkça fiyat artıyor. İki-üç kişilik odaların fiyatları 950 liradan 1900 liraya dek çıktığını gördük. En yüksek fiyat ise 2200 liralık tek kişilik odadaydı.
Sekiz yurtta KYK yurtları gibi giriş ve çıkış saati kısıtlaması olduğunu öğrendik. Bu saatler erkek ya da kadın yurtları için aynı görünüyordu. Uygulamada ise erkeklerin giriş saatlerinin daha “esnek” olduğu öğrencilerden öğreniyoruz. İki yurtta ise kartla giriş sistemi vardı. (EÖ/BK)
* KYK yurtlarına başvurular için tıklayın.
* KYK yurtlarının iletişim bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.