"Üniversite ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" forumu, İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Ulaslararası İlişkiler Bölümü öğrencileri tarafından Yıldız Teknik Üniversite'si (YTÜ) Rektörlük binası Hünkâr salonunda yapıldı.
İktisat ve İdari Bilimler Fakültesi Ar. Gör. Dr. Ece Öztan moderatörlüğünde gerçeklen forumun konuşmacıları Prof. Dr Neşe Özgen, Yar. Doç. Dr. Zeynep Kıvılcım ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kadın Klubü'nden Şehri Karayel idi.
Forumda izletilen "YTÜ Feminizm Hakkında Ne Düşünüyor?" başlıklı videoda, YTÜ öğrecilerinin "Feminizm hakkında ne düşünüyorsunuz? Toplumda cinsiyet ve roller? 8 Mart ne ifade ediyor?" gibi sorulara cevapları yer aldı.
Kadınlar işe alımda ve terfide ayrımcılığa uğruyor
Özgen, "Kadınlara toplum tarafından domestik görevler yükleniyor. Kadın iş hayatında erkek rakipleriyle mücadele etmesinin yanı sıra bir de kadınlık rollerini aksatmamakla ve gelenekselci yoluna bağlı kalarak aile içinde de görevlerini yerine getirmekle yükümlü" dedi. Kadın akademisyenlerin erkek akademisyenlerden daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini vurgulayan Özgen, kadınların işe alımlarda, ücret ve yükselmelerinde de ayrımcılığa uğradıklarını belirtti.
Kadın ve erkek oranının fakülteler arasında ciddi fark taşıdığını, toplumdaki egemen ataerkin görüşün, üniversitelerde de hâkim olduğunu dile getiren Özgen, üniversitelerin para kazancı yüksek bölümlerinde erkek akademisyenlerin ağırlıkta olduğunu söyledi.
Özgen, gelenekselci bakış açısının kadına evcimen özellikler yüklediğini, üniversitelerde emziren kadın akademisyenler için bir oda olmadığına dikkat çekerken, çalışma alanlarının erkek akademisyenlere göre dizayn edildiğini de vurguladı.
Taciz suç olarak sayılmıyor
Üniversite içerisindeki taciz olaylarına dikkat çeken Kıvılcım, üniversite yönetmeliklerinde tacize yönelik bir madde bulunmadığını, tacizin suç olarak bile tanımlanmadığını söyledi.
Kıvılcım, "Yaşanan bir taciz olayında disiplin yönetimi tacizi başka suçlarla ilişkilendirerek cezalandırıyor ve kadın kimi zaman tacizcisiyle aynı ortamı paylaşmak zorunda kalıyor. Bu durumda ya eğitimini bırakıyor ya da okuduğu fakülteyi değiştirmeye çalışıyor" diye konuştu.
Cinsel taciz yönergeleri oluşturulmalı
Karayel, "Üniversite'lerde nasıl ıslık çalmak, gitar çalmak yönetmelik kurallarına göre suç sayılıyorsa aynı şekilde üniversite içerisinde yaşanan tacizler içinde de bir yönetmelik bulundurulması gerekiyor. Ne YÖK'ün ne de üniversitelerin yönetmeliğinde cinsel tacizle ilgili bir madde bulunmuyor. Cinsel taciz suçları çok muğlâk tanımlarla ifade ediliyor" dedi.
Üniversitelerde cinsel taciz yönergelerinin olması gerektiğini belirten Karayel, yaşanan taciz durumlarında mağdure nereye başvuracağını, nasıl mücadele edeceğini ve arkasında bir kurum olduğunu bilmeli" dedi.
Forumun ardından konuşmacılara Fakülte Dekanı Prof. Dr. Güler Aras, tarafından plaket verildi. (RDY/ÇT)