Anadilde eğitim hakkı için, TZPKurdi'nin çağrısıyla geçtiğimiz hafta ilköğretim ve ortaöğretimde uygulanan okul boykotu, dün (27 Eylül) üniversitelerde de başladı. Demokratik Yurtsever Gençlik Hareketi'nden, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Yunus Çiçek, "Üniversiteler bir hafta geç başladığı için boykot şimdi uygulanıyor. Biz Kürt öğrenciler dilimize sahip çıkmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
bianet'e konuşan Çiçek, Kürt Dili Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Hareketi'nin (Tevgera Ziman û Perwerdehiya Kurdî - TZPKurdi) okul boykotu kararını desteklediklerini anlattı.
İstanbul ve Marmara üniversiteleri, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Konya Selçuk Üniversitesi'nde boykota katılımın yüksek olduğunu söyleyen Çiçek, şöyle devam etti:
"Üniversiteler geç açıldığı için boykota şimdi başlayabildik. Üniversitelerdeki boykot da TZPKurdi'nin kararı doğrultusunda bir hafta sürecek. Genel katılım ilk günden yüksek görünüyor. Öğrenciler derslere girmiyor. Fakültelere gidenler bahçede otuyor."
"Halklar dilleriyle vardır"
Çiçek, "Demokratik bir ülkede yaşadığımızı söylüyorsak, en temel demokratik hakkımız olan anadilde eğitimin verilmesi gerekir" diyerek devam etti:
"Biz sadece Kürtçe'nin değil, bütün anadillerin Lazca ve Çerkezce'nin de okullarda okutulmasını istiyoruz. Çünkü dil bir halkın varoluşunu ve yok oluşunu belirliyor; halklar dilleriyle vardır. Dillerini unutan halklar yok oluyor. Biz Anadolu'daki bütün dillerin unutulmasına, halkların yok olmasına karşıyız.
"Anadil eğitiminin ilkokullardan itibaren okutulmasını istiyoruz. Okullarda İngilizce, Almanca, Fransızca yabancı dil olarak okutulurken Kürtçe, Lazca, Çerkezce neden okutulmasın? Kardeşim, denilen bir haklın dilini neden kabul etmiyoruz? Biz Kürt öğrenciler dilimizin kabul edilmesi için elimizden geleni yapacağız." (SP/EÖ)