Fotoğraf: Boğaziçi öğrencileri
Politik Ekoloji Çalışma Grubu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Ocak'ta Boğaziçi Üniversitesi'ne daha önce AKP'den milletvekili aday adayı olan Melih Bulu'yu rektör olarak atamasına karşı bir açıklama yayımladı.
TIKLAYIN - "Akademik özerklikten vazgeçemeyiz"
"Türkiye'de ekoloji mücadelesinin, yaşam alanlarını ve kent hakkını savunanların, suyunu toprağını havasını temiz tutmak isteyenlerin, kuşun kurdun böceğin yaşam hakkını savunanların yanında ve içinde olan, onlarla beraber bilgi üreten araştırmacılar olarak bu kez de Boğaziçi Üniversitesi'nde su yüzüne çıkan anti-demokratik, tepeden inmeci ve dayatmacı uygulamaların karşısında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz" denilen açıklama özetle şöyle:
"Ülkemizde aşama aşama yitirilen bireysel ve kolektif hak ve özgürlükler, dizginlenemeyen piyasalaşma, gemi azıya almış ekolojik yıkım ve iyice aşındırılmış bilimsel özgürlük ve özerklik iç içe geçen sorunlardır. Bunların karşısında, yaşam alanlarını savunmak için yerelde karar, yetki ve söz hakkı isteyen ekoloji mücadelesinin her bileşeni gibi, bugün Boğaziçi Üniversitesi de bir adalet ve demokrasi mücadelesi veriyor.
TIKLAYIN - "Tüm bileşenlerimizle karşısındayız Melih Bulu'nun"
"Katılım ve karar alma hakkı mücadeleleri olan, tepeden inmeci, dayatmacı ve baskıcı uygulamalara karşı yürütülen bu direnişlerin topluma birer suç unsuruymuş gibi gösterilmesine ısrarla karşı duruyoruz.
Adalet temeline dayalı mekanlar
"Üniversiteleri araştırma ve bilgi üretiminin şirketlerle iç içeliğini teşvik eden yerler olarak değil, insan ve insan olmayan tüm aktörlerin arasındaki ilişkilerin adalet ve eşitlik temeline dayanarak kurulduğu politik ekolojik mekanlar olarak görüyoruz.
TIKLAYIN - "Demokratik olmayan bir ortamda bilgi üretilemez"
"Bu anlayışla biz, yönetimsel özerkliğin tesis edilmesinin ve kararların aşağıdan yukarıya alınmasının, üniversiteleri sosyal ve ekolojik yaşam alanları olarak inşa etmenin gereklerinden biri olduğunu savunuyoruz.
"Üniversitelerin, günümüzün en yakıcı sorunlarına çözüm üretecek, müesses nizamı sarsacak sorular soracak bir yer olması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamıyla üniversitelerin toplumsal işlevi ikame edilemez ve evrensel değerinden koparılarak piyasacı bir zihniyete teslim edilemez. Tıpkı ekosistem bileşenleri gibi bilimsel üretiminin mekanları metalaştırılamaz.
"Tüm bu sebeplerle, bugün Boğaziçi Üniversitesi'nde tanık olduğumuz ama uzun süredir yaşam alanlarımızda maruz kaldığımız dayatmacı uygulamaların karşısında durmayı zaruri bir toplumsal görev olarak addediyoruz."
İmzacılar:
Adnan Mirhanoğlu
Akgün İlhan
Alevgül Şorman
Alper Akyüz
Ayfer Bartu Candan
Ayşen Eren
Barış Gençer Baykan
Bengi Akbulut
Çağdaş Dedeoğlu
Duygu Avcı
Duygu Kaşdoğan
Ekin Kurtiç
Emel Türker
Ethemcan Turhan
Esra Başak
Fikret Adaman
Gökçe Yeniev
Gül Özerol
Irmak Ertör
Kerem Mert İspir
Mine Islar
Nafiz Güder
Özlem Öz
Pınar Gerçek
Sezai Ozan Zeybek
Sevgi Mutlu
Sinan Erensü
Tarık Nejat Dinç
Umut Önder
Zeynep Kadirbeyoglu
(DŞ)