Genç Sen, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, TKP'li öğrenciler YÖK'ün kuruluş yıldönümü nedeniyle 9 Kasım'da Ankara'da miting düzenleyecek.
Ankara'daki miting yaklaşırken üniversitelerde eylemler devam ediyor. Üniversitelerde harçların kaldırılmasını neden gösterilerek yemekhanelere yapılan zamlar, 2. öğretimde harçların devam ediyor olması, yurtlardaki kadın erkek eşitsizliği ve kapasite sorunları protesto ediliyor.
Eylemlerde öğrenciler polis ve özel güvenlik biriminin müdahalesi ve gözaltılarla karşı karşıya kalıyor. Üniversitelerin genelinde talepler benzer, eylemcilerin rektörlüklerden aldıkları yanıt da öyle: Harçlar kaldırıldı!
Geçtiğimiz günlerde üniversitelerde gerçekleşen eylemlerden bazıları:
Yemekhane eylemleri
9 Ekim'de İstanbul Üniversitesi'nde yemekhaneye yapılan yüzde 85'lik zammı protesto için yemekhane boykotu düzenlendi. Boykot sonrası rektör yardımcısıyla görüşen öğrencilere harçların kaldırılmasının bütçede kesinti yarattığını ve zamları geri çekmenin mümkün olmadığını söylendi. Öğrencilere boykota devam etmemeleri, rektörlüğün güvenlik ve polisi zor tuttuğu vurgusuyla birlikte söylendi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencileri yemekhanedeki kota uygulaması nedeniyle imza toplayıp, 17 Ekim'de kampüs içinde yürüyüş ve basın açıklaması yaptı. Yemekhanedeki kota uygulamasına göre 1. öğretim öğrencileri akşam çıkan yemekten hiç yararlanamazken, üç bin 2. öğretim öğrencisinin bulunduğu merkez kampüste ise 2. öğretimlere sadece 800 kişilik akşam yemeği hakkı veriliyor. Öğrenciler rektörle yaptıkları görüşmede topladıkları imzaları teslim etti. Rektörlük taleplerinin karşılanması için, kaynakları ve imkânları hesaplayacaklarını belirtti. Öğrenciler 30 Ekim'de rektörle tekrar görüşecek.
Yurtlarda eşitlik talebi
17 Ekim'de Bitlis Eren Üniversitesi öğrencileri, yeni açılacak yurdun sadece kadın öğrencilere ayrılması ve mevcut yurdun yeterli derecede sağlam olmaması nedeniyle oturma eylemi yaptı. Öğrenciler yeni açılacak olan yurdun karma olmasını, mevcut yurdun şartlarının iyileştirilmesini talep etti.
17 Ekim'de Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde ilk kez eylem yapıldı. 2. öğretim harçlarını protesto için yapılan basın açıklamasında parasız eğitimin gerçekleşmesi için; başta harçlar olmak üzere ulaşım, barınma, beslenme ve sağlık gibi üniversitelilerin temel yaşamsal ihtiyaçları parasız olarak karşılanması talebi belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde bu hafta "Har(a)ç verme, imza ver'' sloganıyla imza kampanyası başlattı. 3000 imzaya ulaşan kampanya 9 Kasım'daki eyleme dek sürecek.
17 Ekim'de Ege Üniversitesi'nde kampüs içindeki KYK Bornova yurdunda kalan öğrenciler, kadın ve erkeklerin yurda giriş çıkış saatlerindeki eşitsizliği ve yemek fiyatlarını protesto etti. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç öğrencilerin eylemine twitterdan verdiği cevapta "Siz bize emanetsiniz" diyerek giriş çıkış saatleri konusunda değişiklik yapılmayacağını ancak yemekhane ile ilgili şikâyetlerin dikkate alınacağını belirtti. Öğrencilerin, 18 Ekim'de okulda açılan Gençlik ve Spor Bakanlığına ait "Proje Geliştirme" standını "Çözüm Masası"na çevirmeleri sonucu 6 öğrenci darp edilerek gözaltına alındıktan sonra ertesi gün serbest bırakıldı. 19 Ekim'de Genç-Sen üyesi beş öğrenci yurt ve yemekhane hakkındaki şikâyetleri ve polisin kampüs içinde şiddet uygulaması nedeniyle kendilerini rektörlük binası kapısına zincirledikten sonra gözaltına alınıp aynı gün içinde serbest bırakıldı. (BK/HK)