Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş için “İnsan, Toplum, Doğa Yararına Bir Üniversite İçin Oyumuz Selahattin Demirtaş'a” başlıklı imza kampanyası yürütülüyor.
imza.la sitesinde üç gün önce başlatılan kampanyaya aralarında Fatma Gök, Gençay Gürsoy, Nükhet Sirman, Esra Arsan'ın da aralarında olduğu öğretim üyeleri ile öğrencilerin ağırlıkta olduğu iki yüzü aşkın kişi destek verdi.
Kampanya metninde Demirtaş’a desteğin dayanağı olarak şu söylemlerine yer verildi.
* Özgürlük, eşitlik, kardeşlik ve barış temelinde Yeni bir Yaşam Çağrısı yapan,
* “Yeni Yaşam Çağrısı Eğitim Hakkıdır”, “YÖK kaldırılmalı, üniversite özerkliği ve akademik özgürlükler genişletilmelidir” diyen,
* İnsan,toplum ve doğa yararına üniversitenin hayat bulması için var gücüyle çabalayacağını her fırsatta dile getiren halkların ve değişimin adayı Selahattin Demirtaş’ı desteklediğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.
Üniversitelerdeki durum
İmza metninde Yükseköğretim Kurulu’nun kuruluşundan beri üniversitelerin hiyerarşik ve merkeziyetçi kurumlara dönüştü, özerk ve bilimsel özgürlük gibi değerlerin kaybolduğu söylendi.
Üniversite bileşenleri üzerindeki baskıdan ve öğrencilerin müşteri gibi görülmesinden bahsedilen yazıda “Eşitlikçi ve özgürlükçü bir kurum olması gereken üniversiteler, 'tek devlet, tek millet, tek dil, tek din, tek cinsiyet' zihniyetine 'tek bilim' anlayışını ekleyen yerler haline gelmişlerdir” denildi.
Adalet Kalkınma Partisi ile ilgili “Henüz kendisini yeteri kadar güçlü hissetmediği dönemde “üniversitede özgürlük” sloganını dilinden düşürmeyen AKP, daha önce vesayet kurumu olduğunu söylediği YÖK’ü ele geçirdikten sonra vesayetçi yapıyı sürdürüp daha da güçlendiren uygulamalara imza atmıştır” ifadeleri yer aldı.
İnsan, toplum doğa yararına üniversite
İnsan, toplum ve doğa yararına bir üniversitenin üzerinde yükseleceğini belirttikleri ilkeler şöyle sıralandı:
* Yükseköğrenim de dahil eğitimin temel bir insan hakkı olarak kabul edilmesi
* Anadilinde, bilimsel, demokratik ve nitelikli eğitim
* Her tür ve düzey eğitimin devletçe finansmanı
* Kurumsal özerklik
* Bilimsel-akademik özgürlük
* Tüm bileşenlerin katılımıyla özyönetim ve özdenetim
* Üniversite emekçileri için güvenceli istihdam
* Etnik, ulusal, dinsel, dilsel, cinsel, sınıfsal her türlü ayrımcılığın reddedilmesi ve üniversitelerin bu çeşitliliği kapsayacak biçimde yapılandırılması.
“Mevcut haliyle üniversiteler, Türkiye’nin anti-demokratik yapısını birebir yaşayan ve yaşatan kurumlardır. Üniversitelerin demokratikleşmesi ve özgürleşmesi, Türkiye’nin topyekûn demokratikleşmesinden bağımsız değildir.
“Cinsiyetçiliğe, heteroseksizme, ırkçılığa, milliyetçiliğe, ekolojik kıyıma ve kentlerin rantsal dönüşümüne karşı yürütülen mücadelelerin öne çıkardığı taleplerin tümüne yanıt verecek ve onları kuşatarak yaşama geçirecek liberal demokrasiyi aşan bir program, Türkiye’yi olduğu kadar üniversiteleri de demokratik kılacaktır.
“Bunun yanı sıra, demokratik bir Türkiye’nin, üniversitelerin demokratikleşmesinin ve özgür bilimin olmazsa olmazlarından biri, Kürt sorununun demokratik çözümü çerçevesinde nihai ve kalıcı toplumsal barışın tesis edilmesidir.”
Yeni Yaşam Çağrısı ve eğitim
Demirtaş’ın Yeni Yaşam Çağrısı’nda "Yeni Yaşam Çağırısı Eğitim Hakkıdır" başlığında şu noktalar yer alıyor:
Eğitim her yurttaşın parasız yararlanabileceği kamusal bir haktır. Herkesin eğitim olanaklarına dil, din, inanç, etnik kimlik, cinsiyet, cinsel kimlik ve ırk ayrımcılığına maruz kalmadan eşit bir şekilde erişebilmesinin önü açılmalıdır. Kamusal eğitime yapılan harcamalar artırılmalı, eğitim bütçesinin eşit ve adil bir şekilde kullanılması sağlanmalıdır. |
Eğitim sistemi; milliyetçi ve cins ayrımcı öğelerden arındırılmalı, her yurttaşın özgür ve eşit faydalanacağı, ezbercilikten uzak, bireyin yaratıcılığını geliştiren, yeteneklerine göre yönlendiren, bilimsel, demokratik, laik ve nitelikli bir eğitim hizmeti sunulmalıdır. Laik bir sisteme yakışmayan zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır. Bireylerin dini eğilim ve taleplerine uygun olarak kendi dinlerinde ve seçmeli olarak verilmelidir. |
Anadilinde eğitim herkes için bir hak olarak kabul edilmeli, eğitimin tüm aşamalarında resmi dil olan Türkçe'nin öğretilmesinin yanı sıra anadilinde eğitim görme imkanı sağlanmalıdır. Eğitim anadil temelli çok dilli bir yapıya kavuşturulmalıdır. Talep eden bir kişi dahi olsa herkesin bu hakka sorunsuz bir şekilde erişmesi mümkün kılınmalıdır. |
Eğitim sınav merkezli olmaktan çıkartılmalı, YÖK kaldırılmalı, üniversitelerin akademik ve idari özerklikleri genişletilmelidir. (BK) |
* İmza kampanyasına destek vermek ve imzacı listesini görmek için tıklayın.