Üniversitemizde sağ-sol çatışması yaşanmıyor, demokrat öğrencilere yönelik saldırılar oluyor diyen öğrenciler, özerk-bilimsel-demokratik üniversite isteyen öğrencilere yönelik saldırılarda sekiz arkadaşlarının hastaneye kaldırıldığını, bu öğrencilerden üçünün durumunun ağır olduğunu belirttiler.
Çanakkale Barosu Başkan Yardımcısı Adnan Güler, avukatlar Erhan Tez, Hilmi Baydar ve Ebru Değirmenci; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale milletvekilleri Ahmet Küçük ve İsmail Özay; Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Şube Başkanı Mehmet Günay; Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Elveda Demirtaş; İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Özgen; Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Nafiz Akyürek ve işadamı Tamer Balçık da üniversitede yaşanan olaylara tepki gösterdiler.
Üniversitede yaşanan olaylarla ilgili kınama mesajları şöyle:
Küçük: Adli işlemlerin takipçisi olacağım
Şiddeti savunan ve bunu yaşama geçiren mantığı kınıyorum. Bu saldırıyı gerçekleştirenler bir an önce adalet önüne çıkarılmalıdır. Bu saldırıyı gerçekleştirenler hakkında yapılacak adli işlemlerin takipçisi olacağım. Kentimizin huzurunu bozmaya yönelik bu saldırıyı kınıyorum.
Özay: Saldırıları İçişleri Bakanlığına soracağım
Üniversiteli gençler arasında fikir ayrılığı olması zenginliktir. Ancak şiddete kesinlikle karşıyız. Anlaşılıyor ki, kentimizdeki saldırılar şiddete olan özlemlerini bastıramamış baskıcı militan güçlerin tavrıdır. Bu anlayışların modası geçmiştir.Fikir bazında görüşlerini tartıştıramayanlar-yarıştıramayanlar şiddete başvurmaktadırlar. Gelinen nokta da Emniyet güçlerine çok büyük görevler düşmektedir. Saldırıda bulunanların kayırılmadan; tüm delilleriyle adalete teslim edilmelerini bekliyoruz.Bu saldırıları önce İçişleri Bakanı'na soracağım eğer sonuç alamazsam TBMM'ye taşıyacağım. Bu soruşturmanın takipçisiyim.
Sendikacılar: Şiddetin haklı gerekçesi olmaz
Günay: Eğitimci biri olarak şiddeti onaylamam akıl dışıdır.Şiddetin haklı gerekçesi olamaz.
Demirtaş: Şiddeti kimin hangi amaçla uyguladığı hiç önemli değildir.Önemli olan tek şey ortada yaşanan şiddettir. Ve biz bu şiddeti kınıyoruz.
Akyürek: Sağlıkçı olarak şiddetin her türlüsünü kınıyoruz. Şiddetin haklı gerekçesi olamaz. Kentimizde yaşanan bu olayın tekrarlanmamasını istiyoruz.
Şiddet değil, düşünce özgürlüğü
Özgen: İHD olarak şiddetin her türlüsüne karşıyız. Öğrencilere yönelik saldırıları dernek olarak kınıyoruz. Görevlileri göreve çağırıyoruz.
Balçık: Üniversitelerde düşünce özgürlüğünü savunuyorum. Düşünce özgürlüğünün tam olarak yaşama geçmesi için şiddetin olmaması gerekir. Herkes istediği düşünceyi özgürce savunmalıdır. Buna hiç bir güç, siyasi ve idari erk baskı kurmamalıdır. Özgürlükler başka türlü korunamaz. Özgürlüklere herkesin ihtiyacı var. Çanakkale yıllardan beri huzurlu bir ilimizdi. Kentimizin demokrat yapısı net olarak ortadadır. Kimse Çanakkale üstüne oyun oynamasın.
Hukukçular saldırıyı kınadı
Güler: Baro olarak şiddete karşıyız. Şiddetin hiç bir haklı gerekçesi olamaz.Bu tür olaylar hepimizi üzmektedir. Şiddeti uygulayanlar adalet önünde hesap vermelidir.
Tez: Onsekiz Mart Üniversitesi'nde yaşanan şiddet olaylarını kınıyorum.Bazı sağcı öğrencilerin kaba kuvvete başvurarak, demokrat yapıdaki öğrencilerin üzerinde baskı kurmalarını kınıyorum. Geçtiğimiz hafta kentimizde yaşanan şiddet olayları dehşet vericidir. Bu tür olayların yaşanmaması için Rektörlük ve Dekanlık olayların üzerine eğilmeli ve ciddi çözümler bulmalıdır. Şiddete başvuran öğrencilere karşı emniyet güçleri dikkatle yaklaşmalıdırlar.
Baydar: Olaysız Çanakkalemiz, daha önceden bildiğimiz tezgahlarla, olaylı, problemli, şiddet unsurları içeren bir il haline getirilmek istenmektedir.Olaylar bunun başlangıcı gibi gözükmektedir.Burada yöneticilere büyük görevler düşmektedir. Daha eski olaylardan da bilindiği gibi, yöneticilerin taraf tutmaları olayların daha da büyümesine yol açmaktadır. Yöneticiler tarafsız olmalı, olayın sorumlularını adalet önüne çıkarmalıdır. Taraf tutma hem devlete güveni sarsmakta hem de olayların daha fazla büyümesine neden olmaktadır. Bu tarz olaylarda yapılması gereken budur.
Değirmenci: Gençlerimizin üniversitede okurken hiçbir yönetici erk tarafından baskı altında tutulmaması gerekir. Buradan hareketle şiddeti onamak olası değildir. Şiddet kullananlar adalet önüne çıkarılmalıdır. (BB)