Midyat Meslek Yüksekokulu'nda Kürtçe ve Arapça seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu'nca alınan kararla 2010-2011 akademik yılında, Midyat Meslek Yüksekokul öğrencilerine yönelik haftada iki saat seçmeli Kürtçe ve Arapça dili eğitimi veriliyor. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Elektrik Teknikerliği ile Bilgisayar Programcılığı'nda öğrenim gören 360 önlisans öğrencisi Kürtçe ve Arapça'yı seçmeli ders olarak almaya başladı.
Derslerde öğrencilere harflerin tanımı, yazı alıştırması, dilbilgisi, günlük hayatta ve iş dünyasında kullanılabilecek konuşma kalıpları, okuma, dinleme ve konuşma becerileri, modern metinlerden seçme parçalarla öğretiliyor.
Yüksekokulun Müdür Yardımcısı Ömer Türk: Bu yıl öğrencilerimize Kürtçe veya Arapça'yı seçebileceklerini söylüyoruz. Bu eğitimi alan öğrencilerimiz anadillerini okuyup yazmayı öğrendikleri için son derece mutlular. Kürtçe'yi bilen öğrenciler Arapça'yı, Arapça'yı bilenler de Kürtçe'yi seçmeli ders olarak tercih ediyorlar.
Öğretim Görevlisi Ahmet Abdülhadioğlu: Ortadoğu ve Türkiye'deki mevcut kültürün bir parçasıdır, Kürtçe, Arapça ve Süryanice. Bu kültürü zenginleştiren mozaiğin zengin parçalarıdır. Dersi verirken alfabe kısmından başlanıyor. Harflerin telaffuzu, daha sonra birleştirilmesi. Gramer kurallarına uyulması sağlanıyor. Yazı yazmaları, okumaları sağlanıyor. Arapçanın değişik lehçeleri var, bizler derslerimizde dünyada da geçerliliği olan fasih Arapçayı öğretiyoruz. Öğrenciler öğrenmek istiyorlar. Anadili Arapça olan ama bildiği, konuştuğu Arapça'nın çok daha farklı ve kısır kaldığını gören öğrenciler yoğun ilgi gösteriyor. Meslek sahibi olan öğrenciler öğrendiği dil avantajıyla çalışabiliyor.
Öğretim Görevlisi Aydın Üneşi: Kürtçe üzerinde daha önce çok spekülasyon yapıldı, dil olup olmadığı gibi. Biz tarihi bir iş gördüğümüzün farkındayız. Bu dilleri seçen herkes Türkçe'yi zaten biliyor, resmi dilimiz. Ancak bu dilleri bilmeyen Türk kardeşlerimiz bu dilleri öğrenerek asıl kardeşliği, asıl vatandaşlık hukukunu gerçekleştirebilirler. Bu bir milattır. Gönül arzu eder ki Türkiye'nin diğer bütün üniversitelerinde Kürt dili ve Kürt dili anabilim dalları oluşsun. Seçmeli dersler özellikle konulsun. Bunun Türkiye'nin önünü açacağına inanıyorum. Kürt sorununun da asıl çözüm noktasının burada yattığına inanıyorum. Darısı daha güzel daha demokratik adımlara.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Tuba Eryarsoy: Arap'ım. Kürtçe'yi bilmiyorum, anlamıyorum da. Biz okul öncesi öğretmeni olacağız. Kürtçe konuşan çocuklarla staj yaparken karşılaştık. Çocuklar konuşuyor, biz bir şey anlamıyorduk. Boş boş bakıyorduk. Bu yüzden Kürtçe'yi seçmeli ders olarak seçtim.
Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Cahide Altan: Annem babam Kürt, evde Kürtçe konuşuyoruz. Derslere girdiğimde anadilimi çok eksik konuştuğumu öğrendim. Bu benim için bir utanç oldu. Umarım bu seçmeli dersler daha güzel adımlara vesile olur. (MHİ/TK)