Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Mardin Artuklu Üniversitesi'nde, Kürtçe'nin yanı sıra Farsça, Arapça, Süryanice gibi programların da yürütülebileceği "Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü" açılmasına karar verdi.
Milliyet'in haberine göre, yaklaşık sekiz saat süren dünkü (10 Eylül) toplantısının ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Özcan "Bu sadece Kürtçeyi değil, diğer dilleri de kucaklayan çözüm oldu. Rektörlerimizden birisinin fikriydi bu. Çok hoşuma gitmişti. Genel kurulumuz da bu fikri çok iyi buldu. O çerçevede yeni model geliştirdik. Bundan sonra bu türden, yani farklı dilleri konuşan vatandaşlarımıza hizmet edecek bölümlerin açılmasını istediklerinde başka üniversitelere de aynı şeyi yapacağız" dedi.
"Geri adım atmadık"
Özcan gazetecilerin "Lisans programı açmaktan neden geri adım attınız?" sorusuna da, "Geri adım atmadık. Buradaki esas amaç önce gerekli öğretim üyesini yetiştirmekti. Bu enstitünün asıl amacı lisans öğretimi açıldığı zaman ihtiyacımız olacak öğretim üyelerini yetiştirmek. Onun için yüksek lisans ve doktorayla başlayacak" diye yanıt verdi.
Radikal'in haberine göre, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Serdar Bedii Omay, "Çok olumlu bir karar. YÖK kararı geldikten sonra hemen çalışmalarımıza başlayacağız" dedi.
Atalay valilere açılımı anlattı
Hükümetin "demokrasi açılımı" adını verdiği Kürt sorununu çözme girişimlerinde eşgüdüm görevini üstlenen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, dün Ankara'da 81 ilin valisiyle toplantı yaptı. "Niyetimiz sorunun çözülmesidir. Bu konuda bilginiz olsun. Bize yardımcı olun" diyen Atalay valilerden çalışmaların halka anlatılmasında aktif olmalarını istedi.
Van'da liseye Kürt şair Hani'nin adı verildi
Van'da yeni açılan bir liseye, Kürt şair ve tarihçi Ahmedi Hani'nin adının verilmesini valilik onayladı. Ahmedi Hani, Kürtçe edebiyatın temel eserlerinden sayılan "Mem-u Zin"in yazarı. (TK)