Akademisyenler Galataray Üniversitesi Sosyoloji Bölünü öğretim üyesi Cem Özatalay ve KHK'li akademisyenler Emine Sevim ile Serdar M. Değirmencioğlu’nun derlediği “Üniversitede Direniş ve Dayanışma: Yıkım, Sömürü ve Sivil Ölüm Rejimine Karşı Durmak” isimli kitap aralık ayında Notabene Yayınları’ndan çıktı. Üniversite mücadeleleri ve kitap hakkında 17 Aralık Cumartesi saat 14:00’de İstanbul Tabip Odası Kadıköy Bürosunda bir panel düzenlenecek.
Üniversite mücadeleleri kayda geçiyor
Kitap, sürecin öznelerinin gözünden akademik özgürlüklerin çiğnenmesine, kampüslerin talan edilmesine, sömürü ve güvencesizliğe, devlet eliyle işlenen insanlık suçlarına, baskı ve yıldırmaya, gözaltı ve tutuklamalara, entrika ve sivil ölüme karşı çıkan üniversitelilerin direnişlerini ve sergiledikleri dayanışma pratiklerini ele alıyor, kayda geçmesine katkıda bulunuyor.
Kitap üniversitelere dönük müdahaleleri Türkiye’deki neoliberalleşme ve otoriterleşme süreçlerinden bağımsız değerlendirmiyor. Bu nedenlerle sadece üniversiteleri ve üniversitelileri de ilgilendirmiyor. Üniversitelerin geleceğiyle Türkiye’nin geleceği arasında güçlü bir ilişkiyi irdeleyen eserde yazıların neredeyse tamamı bu ilişkiyi gözler önüne serecek biçimde kaleme alınıyor.
Bizzat yaşayanlar anlatıyor
Bu kitap, Türkiye’de üniversiteleri yıkıma uğratan bütün politikaları, tüm yurttaşların bugünü ve yarınını etkileyen toplumsal sonuçlarını da tartışmaya açıyor.
Diğer yandan üniversitelerin “fil dişi kuleler” değil, toplumsal mücadele alanları olduğunu da gösteriyor. Bu çerçevede, eski ve köklü üniversitelerde (Ankara, Boğaziçi, İstanbul, İstanbul Teknik, Ortadoğu Teknik Üniversitesi) ve görece yeni üniversitelerde (Akdeniz, Kocaeli, Mersin, Muğla Sıtkı Koçman, Munzur, Namık Kemal, Sinop Üniversitesi gibi) yaşananlar bizzat yaşayanlar tarafından aktarılıyor.
Kitapta aktarılan direniş ve dayanışma deneyimleri, özgür, özerk, demokratik üniversite mücadelesinin tüm üniversiteliler (öğrenciler, akademik kadro, idari kadro ve mezunlar) tarafından nasıl üstlenildiğini de gözler önüne seriyor. ((ED/EMK)