Mediko-Sosyal Merkezi'nde görev yapan Dr. Lale Özdel, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Bostancı danışmanlığında "üniversite öğrencilerinde depresyon ve sosyal etkileri" konulu bir araştırma tezi hazırladı.
Araştırma kapsamında, Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi'nden seçilen 504 öğrenciyle anket yapıldı.
Depresyon sıklığı
Uluslararası değerlendirme kriteri olan Bech Depresyon Ölçeği'ne göre yapılan araştırma sonucunda, PAÜ öğrencilerinde depresyon sıklığı ortalama yüzde 26.2 oranında çıktı.
Türkiye'deki bir çok üniversitede yapılan araştırmada öğrencilerdeki depresyon oranının yüzde 13.8 ve yüzde 69 arasında değiştiği belirlendi.
Araştırmayla ilgili açıklama yapan Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Bostancı, öğrencilerin Mediko-Sosyal Merkezi'nde psikolojik danışmanlık hizmeti verildiğini bilmedikleri için danışmanlık hizmeti için başvuruda bulunmadıklarını belirtti.
Bostancı şu noktalara dikkat çekti:
* Araştırma sırasında, öğrencilerin yüzde 26.2'sinin depresyon geçirdiği veya depresif özellik gösterdiği tespit edildi.
* Aynı yıl içinde psikolojik danışmanlık başvurusunda bulunan öğrenci sayısı ise 104.
Öğrenciler habersiz
* Depresyon özelliği gösteren öğrencilerden ancak yüzde 3.3'ü psikolojik danışmanlık hizmeti almış.
* Öğrencilerin yüzde 99'unun bu hizmetten haberi yok.
* Bu da, hizmetin bir kişiyle verilmek istenmesi ve üniversite yönetiminin öğrencileri yeterince bilgilendirmemesinden kaynaklanıyor.
Kültürel, sosyal, sportif faaliyetler
* Öğrencilerin daha sağlıklı ve başarılı öğrencilik yaşayabilmesi için üniversitelerin kültürel, sosyal ve sportif etkinliklere önem vermesi gerekiyor.
* Bu faaliyetler üniversite gençliğini zararlı alışkanlıklar ve madde kullanımından uzak tutacaktır. Gençliğin kaybedilmemesi için üniversite yönetiminin gerekli tedbirleri alması ve dikkatli olması gerekiyor.
Öğrenciler ne diyor?
* Serap Altıok (Kamu Yönetimi Bölümü): Çok ciddi anlamda depresyon yaşayan arkadaşlar var. Sorunlarımızı dinleyecek görevliler olmalı. Psikolojik sorunlarımızla ilgilenecek klinikler devreye sokulmalı. Bizleri okul sonrasına hazırlamalılar.
* Ebru Türker (Resim Bölümü): Eğitim hizmetleri yetersiz kalıyor. Mezun olunca karşılaşabileceğimiz sorunlar konusunda fazla bilgi sahibi değiliz. Tedbir alınmaması durumunda, depresyon oranının daha da artacağını düşünüyorum.
* Hamdi Özbülbül (İşletme Bölümü): Tesbit edilen depresyon oranının düşük olduğuna inanıyorum. Şartlar her geçen gün ağırlaşıyor. Geleceğe güvenle bakamıyoruz. Okul yönetimi bizilere daha yakın olmalı, sosyal aktiviteler arttırılmalı.(BB)