Üniversitelerde başörtüsünün serbest olmasını sağlayan Anayasa değişiklik teklifinin ilk tur görüşmeleri tamamlandı. 13 saati aşan görüşmelerde maddeler 397'yle 404 arasında kabul oyu aldı.
Muhalefet milletvekileri, teklifin her maddesi için önerge verdi ve konuşma haklarını kullandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli, Genel Kurul’daki görüşmeleri sonuna dek izledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin maddelerine geçilmesinden sonra Genel Kurul'dan ayrıldı.
Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur oylamasına, 9 Şubat Cumartesi, saat 11:00’de başlanacak.
Değişiklikler
Üniversitelere başörtüsü serbestisi getiren anayasal düzenlemenin Meclis'teki ilk tur oylamasında, Anayasa’nın 10. ve 42 maddesinde değişiklik öngören maddeleri kabul edildi.
Anayasa değişiklik teklifinin maddelerine geçilmesi, 113 ret oyuna karşı 397 oyla kabul edildi. Birinci maddede "kabul" oyu veren milletvekilerinin sayısı 401’e yükseldi; "ret" oyları 110’a düştü.
İkinci maddede 404 milletvekili "evet" oyu kullanırken, 99 milletvekili "hayır" dedi. Üçüncü maddede de, 404 "evet" oyuna karşılık, 92 "hayır" oyu kullanıldı. Muhalefet milletvekileri, teklifin her maddesi için önerge verdi ve konuşma haklarını kullandı.
Düzenlemeyle Anayasa’nın 10. maddesi "Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında eşitlik ilkesine uygun hareket etmek zorundadırlar" olarak değişecek.
Anayasanın eğitim haklarını düzenleyen 42. maddesine de, "Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple, kimse, yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları, kanunla belirlenir" şeklinde bir fıkra eklenecek.
13 saatlik mesai
Teklif için TBMM Anayasa Komisyonunda 11 saatlik mesai yapan milletvekilleri, Genel Kurulda da 13 saat boyunca çalıştı. Teklifin birinci tur görüşmelerinde, hükümeti ilk olarak Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek temsil ederken, daha sonra Çiçek yerini sırasıyla Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ya ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e bıraktı.
Teklifin üç maddesi üzerinde verilen önergeler reddedildi. Demokratik Sol Parti (DSP) Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, önergeler üzerinde konuşma imkanı bulabildi. Genç ve CHP’lilerin konuşmalarının ardından zaman zaman tartışmalar yaşandı.
Yurtdışında olan MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan, AKP’den İzmir Milletvekili Tuğrul Yemişçi ve İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli hastalık gerekçesiyle, Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem de ABD’de olması nedeniyle oylamaya katılmadı.
AKP'den kadınlar konuştu
AKP adına Genel Kurul’da İstanbul milletvekilleri Ayşenur Bahçekapılı, Güldal Akşit, Nursuna Memecan, Özlem Türköne konuştu. (GG/TK)
* Haberi NTV'den derledik.