Akyol, bütçedeki açığın, "yüzde 90 hissesine üniversite vakfının sahip olduğu BİL-TEK A.Ş'ye (Hatay Bilgi ve Teknoloji Üretme Taahhüt-İnşaat, Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) fazla ödeme yaparak üniversiteyi zarara uğratan 16 kişiden" tahsil edilmesini istedi.
Sayıştay Başkanlığı'ndan müfettiş talep etti. Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na da adı geçen kişiler hakkında "görevi kötüye kullanmak" ve "olayda kasıt" iddiasıyla suç duyurusunda bulunulması bekleniyor.
Rutin denetimin sonucu: Trilyonluk usulsüzlük
Akyol, raporunda, MKÜ kampus altyapısı ile Fen-Edebiyat, Veteriner, Eğitim, İktisadi ve İdari Bilimler, Ziraat fakülteleri ile ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu inşaatları ihalesini BİL-TEK firmasının yüzde 2.10 ile yüzde 8.10 eksiltmeyle kazandığını belirtti.
Sayıştay raporunda, BİL-TEK'in bu ihaleleri yüzde 12 ile 32.85 kırım yapan Ekintaş İnş. San. ve Tic. A.Ş; Buket İnş. Tic. Ltd. Şti; Hatko İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti; TUŞBA İnş. Tic. Ltd. Şti; Akün Mesken İnş. Tic. Ltd. Şti. ve inşaat mühendisi Hüseyin Yılmaz'a verdiğine de dikkat çekildi.
Şirketin en büyük hissedarı MKÜ Vakfı
BİL-TEK'in en büyük hissedarının MKÜ Vakfı olduğunu vurgulayan Sayıştay raporuna göre, "Üniversite rektörünün doğal üyesi olduğu bu şirkete işler cüzi tenzilatlarla ihale ediliyordu."
Sayıştay Başdenetçisi Akyol, uygulamanın 2886 sayılı İhale Kanunu'nun 2, 4, 62 ve 66. maddeleri ile 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanunu'nun 22. maddesine aykırı olduğunu; açıklık ve rekabeti engelleyici tutum izlendiğini belirtti.
Akyol, raporunda, "...Bil-Tek, iki tenzilat arasındaki farkı üniversite bütçesi aleyhine kazanç olarak kendisine almasının sağlandığı açıkça ortaya çıkmaktadır..." ifadesini kullandı.
Birim fiyatları İskenderun'da onaylanmış...
Akyol'un raporuna göre;
* Fen-Edebiyat Fakültesi'nde kullanılan ve standartlara uymadığı savunulan suni mermer pirinçli plak işi ihalesinde, fatura fiyatları gerçek fiyatları yansıtmıyor.
* Yapılan fazla ödemeye birim fiyatı oluşturmak adına, Gaziantep'ten alınan fiyatlar Yüksek Fen Kurulu Kararı'na aykırı olarak İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'na onaylatıldı.
* 96 milyar 600 milyon lira keşif bedelli MKÜ Rektörlüğü ile fakülte ve yüksekokulların onarımını yüzde 41.50 tenzilatla alan Çölker İnş. Elk. Tic. Ltd. Şti'ne de 554 milyon lira fazla ödeme yapıldı.
"Zararı sorumlular ödesin"
Üniversite bütçesinin 952 milyar 921 milyon 875 bin 37 lira zarara uğratıldığını vurgulayan Akyol, raporunda, bu zararı hakedişleri tahakkuk ettiren kişilerden tahsil edilmesi gerektiğini savundu.
Akyol'un raporunda MKÜ İnşaat Daire Başkanı M. Yüksel Arıman, saymanlar Müslüm Eser, Fahri Aktürk, düzenleyenler Abdulkadir Melek, Ayça Öcal, Refik Sivaslıgil, Mehmet Güler, Ali Gönül, Sibel İpek, Nihat Murt, ihale komisyonu üyeleri Prof. Dr. Ahmet Çakır, Prof. Dr. Olcay Kırışoğlu, Doç. Dr. Cemal Yükselen, Mustafa Özdemir, Eshabil Karabılık ile onaylayan MKÜ eski Rektörü Prof. Dr. Haluk İpek'in de adı geçiyor. (AB/BB/NK)