Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği dördüncü sınıf öğrencisi Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (Yurt-Kur) bağlı Gölköy Öğrenci Yurdunda kalıyor. Gerekçesi yurdun özel yurtlardan ve ev kiralamaktan daha ucuz olması.
"Eşcinsel bir öğrenci olmanın var olan sıkıntılarını ikiye katladığını" söyleyen öğrenci, "yurtta muhafazakarların ve ülkücülerin yoğunlukta, bu nedenle eşcinsel olarak açıldığımda ya da kimliğim anlaşıldığında başıma geleceklerden endişe ediyorum" diyor.
"Yurtlar da toplumdaki gibi homofobik bir ortam var. Yapılan sohbetlerde eşcinseller karikatür ya da hasta. Bu nedenle 'Ben eşcinselim' demem zor."
"Yurtlarda kimse oda arkadaşının eşcinsel olacağını düşünmüyor bile" diyen Karaca, "baskıların sadece eşcinsellere değil, kadın ve solcu öğrenciler için de benzer şekillerde yaşandığını" anlattı.
"TV ortak kullanımda ama Kurtlar Vadisi ve maç izleniyor"
Gölköy yurdunda 600'ü kadın 600'ü erkek olmak üzere bin 200 öğrenci kalıyor. Her odada dört öğrenci yaşıyor. Aylık 100 lira ödeyen öğrenciler için 24 saat sıcak su var. Yurda son giriş saati kadın ve erkek öğrenciler için aynı; 23.30. Hafta içi yurt dışında kalacaksanız izin formunu doldurmanız gerekiyor.
Yatakhane ve banyolar dışında kadın ve erkek öğrenciler kütüphane, bilardo salonu, İnternet kafe ve TV salonunu ortak kullanıyor.
Gölköy yurdundan önce iki yıl İzzet Baysal Vakfı'na ait yurtta kalan Karaca eski yurdun şu an kaldığı yurttan daha kötü olduğu bilgisini de veriyor.
Karaca, özellikle TV konusunda zaman zaman sıkıntı yaşandığını söylüyor.
"Üç TV var yurtta. Biri erkeklere maç izlemeleri için tahsis edilmiş durumda. Gün boyu müzik kanalı Kral TV açık. Akşamları da 'Küçük Kadınlar' gibi diziler izleniyor. Her Perşembe 'farz' gibi 'Kurtlar Vadisi' izlenmek zorunda. Karşı çıkana ne olur bilmiyorum ama sanırım herkes olacakları tahmin ettiği için itiraz da etmiyor."
Karaca, yurttaki genel havası "baskıcı ve tutucu" olarak tanımlıyor.
"Bırakın eşcinsel olmayı, küpeniz varsa ya da saçınız uzunsa bile bu beraberinde kötü bakışları, sataşmaları ya da şiddeti beraberinde getiriyor. Sadece erkek yurdunda değil tabii. Kadın öğrencilerin yurdunda da dekolten varsa ya da rahat davranıyorsan bu size baskı, uyarı ve/veya tepki olarak geri dönüyor."
"Daha önce kaldığı yurtta iki eşcinsel öğrenci olduğunu biliyordum" diyen Karaca yurtta üç arkadaşına açılırken aklından neler geçtiğini şöyle anlatıyor:
"Ya birine söylerse diye düşündüm. O zaman ya alay konusu olurdum ya da şiddet görürdüm. Bunu göze almak çok gergin bir süreçti."(BÇ)
* Açılmak: Eşcinsel jargonunda kimliğini açıklama anlamında kullanılan deyim. İngilizcedeki "coming out"tan geliyor.