Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'nin, asistanların seçilme usullerini isim vermeden eleştirdiği için tazminata mahkum edilen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi öğretim üyesi Doğan Sorguç'a tazminat ödemesine karar verdi.
12 yıl önce kaleme alarak dağıttığı yazısında N.C.A adlı bir bir başka öğretim üyesinin itibarını zedelediği gerekçesiyle mahkum olan Sorguç, ifade özgürlüğü hakkının hukuka aykırı şekilde kısıtlandığı gerekçesiyle AİHM'e başvurmuştu.
"Anonim bir kişinin itibarı tartışmadan üstün tutuldu"
Sorguç'un başvurusunu bugün karara bağlayan AİHM, Türkiye'deki mahkemenin, üniversitelerde tayin ve görevlendirme usullerinin tartışma konusu edildiği gibi önemli bir konuda N.C.A'nın itibarını korumaya öncelik verdiği, başvuru sahibine beyanlarına açıklık getirilmesine olanak tanınmadığını duyurdu.
"Mahkemeler, kimliği açıklanmayan bir kişinin itibarını, ona önemli sayılabilecek bir tazminat sağlayacak bir biçimde, konunun kamuya açık şekilde ifade özgürlüğünün gerektiği haklar çerçevesinde tartışılmasından üstün tuttu. Üniversite özgürlüğünde, bir üniversite görevlisinin içinde çalıştığı kurum veya sistemle ilgili görüşlerini özgürce ifade etmesi, kısıtlama olmaksızın bilgisini paylaşması ve gerçeği yayması çok önemli."
Türkiye 7 bin 700 TL tazminat ödeyecek
Hakim Işıl Karakaş'ın da görev yaptığı oturumda AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesinin ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye'nin Sorguç'a mahkeme gideri dahil 3 bin 500 avro (yaklaşık 7 bin 700 TL) tazminat ödemesine hükmetti.
Türkiye'deki ilk yargılamada beraat eden Sorguç, N.C.A. kararı temyiz edince ikinci yargılamada 3 bin 455 TL manevi tazminata mahkum edilmişti. AİHM, ikinci yargılamada yerel mahkemenin N.C.A.'nın üniversiteden uzaklaştırılmış olmasını dikkate almadığını kaydetti. (EÖ)