Seda Yılmaz da sınava giren 1 milyon 537 bin 433 öğrenciden biri. Yılmaz'ın bianet'e yaptığı ÖSS değerlendirmesi şöyle:
"Sorular dershanede sorulanlardan kolaydı. Gazi Mahallesinde yaşadığım ve devlet okuluna gittiğim için dershaneye giderek eksikliklerimi telafi etmek zorunda kalmıştım. İşe yaradı"
Yılmaz: Gazi'de ÖSS'ye hazırlanmak
Öğrenci Yılmaz bu sene ikinci defa ÖSS'ye girmiş. "Geçen sene şansımı denemek için katıldım. Hazırlığım yoktu" diyen Yılmaz, bu durumun nedenini şöyle açıklıyor:
"Çünkü Gazi Mahallesinde yaşıyorum ve burada eğitim nitelikli değil. ÖSS'ye ilk katıldığım yıl ne kadar eksik eğitim aldığımın farkına vardım."
Yılmaz'ın ailesi dershaneye yaklaşık 4 bin YTL ücret ödemiş. Yılmaz "Dershaneye gidilemezse ÖSS kazanılamıyor mu?" sorusuna şöyle cevap veriyor:
"Aslında dershane motivasyon aracı. ÖSS'nin mantığı formüller üzerinden oluşuyor. Dershaneyse sizin bu formülleri ve sistematiği öğrenmeniz için bir araç. Yani sınavda başarının yüzde 30 ya da 40'lık kesimi dershaneye aitken asıl başarı kişinin kendisinde bitiyor."
"Eşit ağırlık" branşından hazırlanan Yılmaz, ikili sistemin ilk denekleri olarak etkilendik. Çünkü daha hazırlanmaya gerek duymadığımız matematik 2 ve ileri edebiyat alanlarından sorular geldi. Çaresiz kalıp yapamadık" diyor.
"Üniversite mezunu olmak önem teşkil etmiyor artık"
Yine de sınavının iyi geçtiğini düşünen Yılmaz'ın tercihi İstanbul dışında bir üniversite olacak. Bölüm tercihiniyse alacağı puana göre yapmayı düşünüyor.
"ÖSS saçma bir sistem. Ama bazen hak vermek durumunda kalıyorum. Çünkü çok insan varken az üniversite var. ÖSS'nin kaldırılmasını isterim ama kaldırılmayacaksa da en azından daha fazla üniversite açılmalı ki açıkta kalmayalım."
Yılmaz ayrıca üniversiteye girse bile umutlu olmadığını söylüyor.
"Makine mühendisi olup da taksicilik yapılan bir ülkede üniversite bitirmek çok önemli olmasa gerek."
ÖSS manzaraları
Soruları zor bulanlar da var. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencisi ÖSS'yi protesto eden Sefa Boyar'ın hedefi tüm soruları yanlış yaparak "eksi 45" puan almaktı. Boyar, "Sorular zordu" dedi.
ÖSS öncesindeyse öğrencilerin kimi "kalem kırma" partisi yaptı, kimi de Eyüp Sultan'a gidip başarılı olmak için dua okudu.
İzmir'de Boyları 1.92 ile 2.07 cm. arasında değişen üç üniversite adayı, Fırat Pişirici, Semih Özusta ve Erman Kozdereli sınavda oturacakları sıralara sığmayınca, gittikleri dershane öğrencileri için özel sıra yaptırarak sınava girecekleri sınıflara gönderdi.
Sakarya, Diyarbakır ve Kırşehir'de sınav heyecanına dayanamayan 3 üniversite adayı ÖSS sırasında baygınlık geçirdi. Sakarya Üniversitesi Hendek Meslek Yüksek Okulunda üniversite giriş sınavına katılan Ahmet Demirel saat 11.30 sıralarında bayıldı.
Demirel acil servis ambulansıyla Hendek Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken kendisine acil müdahale yapan doktora, "Hocam ne olur beni yatırmayın. Ben sınavıma geri dönmek istiyorum. Bu benim için hayati önem taşıyor" dedi. Diyarbakır Kazım Karabekir Lisesi'nde sınava giren Semra Gezici ve Kırşehir'de ÖSS'ye giren Ayten Atabey de sınav heyecanı nedeniyle baygınlık geçirdi. (EZÖ/AD)