Dicle Üniversitesi Kürtçe eğitim verecek öğretmenleri yetiştirmek üzere harekete geçti. Kürtçe Tezsiz Yüksek Lisans Programı açacak olan Dicle Üniversitesi'nin Öğrenci İşleri'nin verdiği bilgiye göre, üniversitenin teklifi üzerine Milli Eğitim Bakanlığı'ndan 150 kişilik kontenjan verildi.
Ancak üniversite bu rakamın 400'e çıkarılması için 250 kişilik kontenjan daha talep etti. Şubat ayında başlaması hedeflenen program için başvurular 8 Ekim'e kadar yapılabiliyor.
Daha önce Mardin Artuklu Üniversitesi de benzer bir girişimde bulunmuş ancak sonradan MEB'le anlaşmazlığa düşerek projeyi on günlüğüne askıya aldığını, bu zaman zarfında sonuç alınamazsa projeden çekileceğini açıklamıştı.
Artuklu Üniversitesi'nin tepkisi
Artuklu Üniversitesi'nin çekilme nedeni öğrenci sayısı ve formasyon sorunundan kaynaklanıyordu. Üniversiteden yapılan açıklamada, süreçten çekilmenin nedeni olarak, Seçmeli Kürtçe Dersi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'na kesin kayıt yaptıran 500 adaydan söz edilerek bu sayının onaylanmaması ve bu adaylardan pedagojik formasyonu olmayan 234 kişiye pedagojik formasyon izni verilmemesi gösterilmişti.
Artuklu Üniversitesi şimdiki anlaşmazlık noktasına gelinmeden önce MEB ve YÖK'le prensipte anlaşıldığını belirtiyordu.
"Üniversitemizin Kürdoloji Bölümü, MEB ve YÖK arasında yapılan görüşmeler neticesinde hazırlayacağımız ders kitabını okutmak üzere olabildiğince fazla sayıda öğretmen adayını 'tezsiz yüksek lisans programına' almamız ve bunlardan pedagojik formasyonu olmayanlara üniversitemizin eğitim bilimleri bölümünün kadrolu altı öğretim elemanı tarafından formasyon dersleri verilmek üzere prensipte anlaşıldı."
Adaylar mağdur olabilir
Üniversite bu prensip anlaşmasından sonra 500 kişilik bir kontenjan için ilan verdi. 2528 kişi başvurdu, yapılan sınav sonrasında en yüksek puandan başlayarak alınan 500 kişiden ilk 250'sinin birinci öğretime, sonraki 250 kişinin de ikinci öğretime kabul edilmesi için yönetim kurulu karar aldı.
Üniversitesinin açıklamasında bu sonucun YÖK'e bildirildiği ve kesin kayıtların sonuçlandırıldığı da not düşülüyor.
Ancak sonraki süreç üniversitenin beklediği gibi gelişmedi. Üniversiteye 500 kişilik talebin 250'ye indirildiği ve formasyon onayının da verilmeyeceği bildirildi.
Artuklu Üniversitesi sözkonusu 500 kişi arasında sadece bu nedenle yurtdışından ve yurtiçinden gelip Mardin'e yerleşenler olduğunu, hatta bazılarının işini bırakıp, bazılarının da ailesiyle birlikte kente yerleştiğini belirtiyor.
Üniversite formasyon ve kontenjan sayısındaki anlaşmazlığın Kürdoloji biriminin itibar kaybına uğratacağını ve Mardin'e yerleşen adayların telafisi mümkün olmayacak şekilde mağdur olacaklarını vurguluyor.
"Hazır" formasyon
Benzer şekilde program açma kararı alan Dicle Üniversitesi'nde ise şu an bu tip bir sorun yaşanmıyor.
Öğrenci İşleri'nden verilen bilgide programa alınacak öğrencilerin formasyonu olan kişiler olacağı, böyle olmasa bile Dicle Üniversitesi'nin eğitim fakültesi olduğu için formasyonun sorun olmayacağı belirtildi.
Ayrıca üniversitenin bu programı yürütecek altyapısının bulunduğu, gerek materyal gerek öğretim üyesi açısından hiçbir sıkıntının olmadığı da belirtildi.
Programı bitirecek olanlar Kürtçe öğretmen açığını gidermek üzere istihdam edilecek. Bakanlı öğretmen atamalarını ağustosta yapacak. (YY)