Niğde Üniversitesi Rektörlüğü, Sosyoloji Bölümü araştırma görevlisi Yasin Durak hakkında, BirGün Gazetesi’nde yayımlanan yazısında Cumhurbaşkanına hakaret ettiği iddiasıyla disiplin ve ceza soruşturması başlattı. Ayrıca üniversite Durak hakkında soruşturma izni verdi.
Durak, 8 Mayıs 2016 tarihli BirGün gazetesi Pazar ekinde yayımlanan “Ejderhaya Meydan Okumadan Kahraman Olunmaz” başlıklı yazıyı kaleme almıştı. Yazıyla ilgili Durak hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret ettiği” iddiasıyla hakkında iki soruşturma açıldı.
Üniversite, Durak’a verilen “uyarı” cezası vermesinin ardından, soruşturma komisyonu “lüzum-u muhakeme” kararı çıkardı.
“Lüzum-u Muhakeme”, hizmet suçlarında, idari personel hakkında idarenin soruşturma izni verilmesine ilişkin uygulama. Buna göre, üniversite iradesi Durak’ın BirGün’de yazdığı yazıyı akademik faaliyeti olarak değerlendirerek hakkında idari disiplin soruşturmasının yanı sıra ceza soruşturması ve lüzum-u muhakemeye başvurdu. Ancak, benzer bir durumdaki Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Koray Çalışkan hakkında soruşturma izni alınmadan TCK 299’dan soruşturma başlatılmıştı. |
Soruşturma kurulu, ilgili evrakında, Cumhurbaşkanına hakareti 1 yıldan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını öngören Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesi uyarınca Durak’ın, “Cumhurbaşkanına hakaret ettiğinin sabit olduğunu” iddia etti.
Yasin Durak, Barış İçin Akademisyenlerden
Arş. Gör. Yasin Durak “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attığı için doktorasını yapmakta olduğu Ankara Üniversitesi’ndeki görevlendirmesi iptal edilerek Niğde Üniversitesi’ne gönderilmişti.
Kadro iadesinin gerçekleştirilmesinin ardından üniversite yönetimi tarafından alenen istifaya zorlandığını ifade eden Durak hakkında “şehir dışında muayene olarak rapor aldığı” gerekçesi ile açılmış bir soruşturmanın yanı sıra, önceden görevli bulunduğu Ankara Üniversitesi tarafından imzacı olduğu için açılan soruşturma da hala sonlanmamış durumda.
"İmzacı akademisyenler yıldırılmaya çalışılıyor"
Amacın imzacı akademisyenleri “yıldırmak” olduğunu söyleyen Durak “açıkça hukuk tanımayan Rektörlük talimatıyla baskı altına alınan memurlar tarafından işlemlerim yapılmıyor” dedi.
Durak, kadro iadesinin üzerinden dört ayı aşkın zaman geçmiş olmasına rağmen personel kimlik kartının dahi kendisine verilmediğini, nakil yolluğu, tez araştırmasını sürdürmek için almaya çalıştığı araştırma izni ve yıllık iznini de alamadığını belirtti.
Durak bu sürecin Niğde Üniversitesi’ne kadro iadesi henüz yeni gerçekleştirilen diğer imzacı akademisyen Fatma Gül Eryıldız için de aynı şekilde işletilmeye başladığını söyledi. (EA)