*Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi/Twitter
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER), Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek vermek amacıyla bir açıklama yaptı.
ÜNİVDER Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklamada şöyle denildi:
"Üniversiteler, siyasi vesayet ile değiştirilmemeli"
"Gelinen son noktada Boğaziçi Üniversitesinde yaşatılanlar gibi üniversiter özerklik siyasi vesayet ile değiştirilmemelidir. Akademik özerklik, üniversitelerin araştırma, öğretim ve öğrenim özgürlüğü, öncelikle, siyasi otorite, ekonomik güçler, dini kurumlar hatta toplum kesimleri karşısında bağımsız olması anlamına gelmektedir.
TIKLAYIN Boğaziçililere biber gazı, plastik mermi ve gözaltı
"Ancak OHAL koşullarında, 29 Ekim 2016 tarihinde 676 sayılı KHK’nin 85. maddesi ile rektör seçimleri ile ilgili yapılan düzenleme üniversitelerin yönetimini siyasi iradenin tasarrufuna bırakmakta ve üniversite bileşenlerinin iradesini yok saymaktadır. En son örneği de Cumhurbaşkanının, 1 Ocak'ta yayımladığı kararnameyle Prof. Dr. Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atamasıdır. Bu atamayla birlikte, haklı olarak üniversitenin hem öğrencileri hem de öğretim üyeleri bu karara tepki göstermiş ve -anayasal haklarına uygun biçimde- protesto etmiştir.
"Haklı ve onurlu direnişi destekliyoruz"
"Boğaziçili akademisyen ve öğrencilerinin bu haklı protestosuna ülke genelinden destek gelmiştir. Öğrenciler üniversitenin bahçesinde, öğretim üyeleri de her gün rektörlük binası önünde, Bulu'nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep etmişlerdir. Barışçıl ve öğrencilere özgü protestolar devam ederken, son dönemde düzenlenen operasyonlarla bazı öğrencilerin çeşitli bahanelerle gözaltına alınması, kötü ve şiddet içeren muamele, ötekileştirici ve suçlayıcı söylemler ile üniversite adeta ablukaya alınmıştır.
"Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve akademisyenlerinin haklı ve onurlu direniş ve mücadelelerini desteklediğimizi bildirirken, dün Boğaziçi üniversitesinde bugün Kızılay ve Kadıköy’de gözaltına alınan tüm öğrenci ve haklı eylemi desteklerken gözaltına alınan tüm yurttaşların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Atanmış rektör Bulu bir an önce istifa etmeli, polis ablukası kaldırılmalı ve öğrencilerimizin öğretimlerine bir an önce dönmeleri sağlanmalıdır."
Ne olmuştu?
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Ocak'ta, 2015'te AKP'den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'yu Boğaziçi Üniversitesi'ne kararname ile rektör olarak atadı.
2002'de Sarıyer AKP İlçe Örgütü'nün kuruluşunda yer alan Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasına öğrenciler ve akademisyenler tepki gösterdi. İlk defa üniversite dışından bir rektör atandığını, bunun kabul edilemez olduğunu ve Bulu'nun "kayyım" olduğunu söyleyen öğrenciler, 4 Ocak Pazartesi Boğaziçi Üniversitesi'nde eylem düzenledi. Polis, burada öğrencilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti. Üniversite kapısına kelepçe vuruldu.
TIKLAYIN- Boğaziçi'nde öğrencilere biber gazıyla müdahale
Bulu'yu protesto eden Boğaziçi Üniversitesi'nden akademisyenler de rektör devir-teslim törenine tepki göstererek Rektörlük binasına sırt dönme eylemi başlattı.
Polis, gösterilere katılan öğrencilerin evlerini bastı. Çok sayıda öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.
TIKLAYIN - Erbaş, Soylu ve Bulu hedef gösterdi, iki öğrenci tutuklandı
Protestolar kapsamında Güney Kampüs'te düzenlenen bir açık hava sergisinde yer alan Kabe görseline LGBTİ+ bayrakları ve Şahmeran resmi olması gerekçe gösterilerek beş öğrenci gözaltına alındı. Öğrenciden ikisi, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla tutuklandı. İki öğrenciye de ev hapsi verildi. Bir öğrenci ise serbest bırakıldı.
Tutuklu iki öğrencinin serbest bırakılmasını isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve üniversite dayanışmaları, 1 Şubat'ta Hisarüstü'ndeki Güney Kapı'da arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle açıklama yapmak istedi. Ancak polis eyleme izin vermedi, gün boyunca 159 öğrenci gözaltına alındı.
"Kayyım rektör istemiyoruz", "Melih Bulu istifa" diyen öğrenciler, mezunlar, çalışanlar ve akademisyenler protestolarını 4 Ocak'tan bu yana sürdürüyor.
TIKLAYIN - Boğaziçi protestosunda çok sayıda gözaltı
Melih Bulu kimdir?
Prof. Dr. Melih Bulu, 2016 ile 2019 yılları arasında İstinye Üniversitesi'nde dekanlık ve rektörlük yaptı. 17 Ocak 2020'de Haliç Üniversitesi rektörlüğüne atanan Bulu, bu görevde bir yılı tamamlamadan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atandı.
Bulu, 2010 ile 2016 yılları arasında İstanbul Şehir Üniversitesi'nde İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü'nde bölüm başkanlığı yaptı.
Aynı zamanda AKP Sarıyer İlçe Teşkilatı kurucularından biri olan Bulu, 2015'te AKP İstanbul 1. bölge milletvekili aday adayı oldu.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Endüstri Mühendisliği'nden 1992 yılında mezun olan Bulu, yüksek lisans ve doktora eğitimini Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı.
(SO)