LGBTİ+ öğrenciler üniversitelerde kendilerini güvende hissetmiyorlar. LGBTİ+ öğrencilerin yüzde 56’sı üniversitede kendini yönelimi / cinsiyet kimliği sebebiyle güvende hissetmediğini ifade etti.
LGBTİ+ öğrenciler üniversitelerde ekonomik şiddete maruz bırakılıyor. LGBTİ+ öğrencilerin yüzde 49,3’ü yönelimleri / cinsiyet kimlikleri açığa çıkarsa burs, yarı zamanlı çalışma gibi ekonomik olanaklardan mahrum bırakıldıklarını veya bırakılmaktan çekindiklerini ifade etti.
LGBTİ+ öğrenciler üniversite atmosferini yüzde 32 oranında arkadaşça, yüzde 29 oranında açık fikirli, yüzde 33 oranında kapsayıcı ve yüzde 25,2 oranında toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetir şeklinde nitelendirdi.
Bulgular, ÜniKuir’in Üniversiteli LGBTİ+ Öğrenci Toplulukları raporundan.
Köklerini üniversite aktivizminden alan ÜniKuir Derneği, Türkiye’deki üniversiteli öğrenci örgütlenmeleri üzerine özenle çalışıyor, erişilebilir bir kaynak olmak ve sıkı bir dayanışma örmek için çabalıyor.
Tüm bu çabaların sonucunda ortaya çıkan “Üniversiteli LGBTİ+ Toplulukları Yıllık Raporu -2021-” başlıklı çalışma, Türkiye’de yürütülen hak mücadelesi açısından büyük öneme sahip üniversiteli LGBTİ+ örgütlenmeleri hakkında bu kapsamda hazırlanmış ilk rapor olma özelliği taşıyor.
"Yakın zamanda İngilizce de olacak"
ÜniKuir Derneği’den yapılan açıklamada rapora dair şöyle denildi:
“Sene boyunca öğrenci topluluklarıyla sürekli ve erişilebilir iletişimi ve dayanışmayı sürdürürken, onların sahadan aktardıkları bilgileri raporlaştırıp hem aktivist alan içinde dolaşımını sağlayarak örgütlenme faaliyetlerine ivme kazandırmayı hem de ilerideki çalışmalar için bir kaynak oluşturmayı amaçlayan bu raporu, sene boyu topladığı nitel ve nicel verileri derleyerek okuyucunun dikkatine sunuyor.
"ÜniKuir Örgütlenme ve Dayanışma Programı Koordinatörü Şebin tarafından hazırlanan rapor, öznelerden gelen deneyim aktarımlarından Türkiye’deki üniversiteli LGBTİ+ topluluklarının listesine, Türkiye’deki LGBTİ+ örgütlenmelerin yaşadığı temel sorunlardan örgütlenme hakkının yasal kapsamına kadar geniş bir bilgilendirmeyi içermektedir. Hollanda Krallığı Dışişleri Bakanlığı’nın iş birliği ile hazırlanan bu çalışma, yakında zamanda İngilizce dilinde de erişilebilir olacaktır.”
“Lubunya beraberken güçlü”
“Bu raporun, Türkiye’deki LGBTİ+ öğrenci hareketinin gündemini, karşılaştığı yapısal sorunları ve mücadele yöntemlerini takip etmek isteyenlerin; üniversiteli topluluklarının bir parçası olduğu LGBTİ+ hareketinin diğer bileşenlerinin; üniversitelerde örgütlenme planı olan lubunyaların sorularına cevaplar sunmasını hedefliyoruz. Ayrıca, hareketin geleceği için büyük önem arz eden üniversitelerde örgütlü LGBTİ+ öğrenci topluluklarının dayanışmasına, aralarında iletişim ve koordinasyonun sağlanmasına katkı sağlamasını umut ediyoruz.”
“Rapor kapsamında mülakat yapılan öznelerden birinin dediği gibi: Çünkü “lubunya beraberken güçlü, lubunya dayanışarak hayatta kalıyor.”
(EMK)