Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yerlerinden edilen çocuk sayısının (tahminen 30 milyon) İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en yüksek düzeye ulaştığını belirtti.
Dünya Mülteciler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada güç durumdaki bu çocukların şu an güvende olabilmeleri için korumaya ve temel hizmetlere erişim imkanına, uzun dönemdeki refah ve mutlulukları açısından ise kalıcı çözümlere ihtiyaç duydukları uyarısında bulundu.
UNICEF ayrıca futbolseverleri mülteci ve göçmen çocukları destekleyici çalışmalara dahil etmek için “Bizi heyecanlandıran bizi birleştirir” girişimini başlattı.
“Temel hizmetlere erişimde engel”
UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine, “Yollara düşen çocukların her gün karşılaştıkları tehditleri ve güçlükleri hatırlamak önemlidir” dedi.
“İster mülteci, ister sığınmacı, ister kendi ülkesinde yerinden edilmiş olsun, köklerinden kopan çocuklar sağlık ve güvenlikleri açısından ağır riskler altında oldukları gibi gelişimleri açısından gerekli temel hizmetlere erişimlerini sınırlandıran engellerle de karşı karşıya.
“Bu çocukların tek bir günden daha fazlasına, umuda, fırsatlara ve korunmaya ihtiyaçları vardır. Üye devletlere, bu çocukların haklarını ve hayallerini gerçekleştirmek üzere, taahhütlerini yenilemeleri çağrısında bulunuyoruz.”
“Tüm mülteci çocukların yarısı ilkokula kayıtlı”
UNICEF, çocuklara yönelik zorunlu destek, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişimlerde de ciddi sorunlar yaşandığını belirtti.
“Tüm mülteci çocukların ancak yarısı ilkokula kayıtlıyken ergen yaştaki mülteci çocukların sadece dörtte birinden azı ortaöğrenimine devam ediyor.”
Save the Children'ın raporu da mülteci çocukların okul dışında kalma oranının , mülteci olmayan çocuklara göre beş kat daha fazla olduğunu belirtiyor. Türkiye, mülteci çocukların yarısından fazlasının okul dışında kaldığı yedi ülke arasında. Diğer ülkeler Çad, Kongo, Etiyopya, Kenya, Lübnan ve Pakistan. Türkiye, Mısır ve Irak ile birlikte Suriyeli mülteci çocukların evliliklerinin arttığı ülkeler arasında.
|
“Kendi başına 300 bin çocuk”
UNICEF verilerine göre kendi başlarına yollara düşmek zorunda kalan mülteci ve göçmen çocuk sayısı 2010 sonrası beş yıllık dönemde neredeyse beş kat arttı.
“2015-2016 döneminde 80 kadar ülkede yanlarında kimsesi bulunmayan ve yakınlarından ayrı düşmüş en az 300 bin çocuk tespit edildi. Bu sayı 2010-2011 döneminde 66 bin civarında olduğu biliniyor.
“Ayrıca, kendi başına yollara düşen çocuklara ilişkin gerçek sayı muhtemelen bunun çok üzerinde. Yanlarında kimsesi bulunmayan ve yakınlarından ayrı düşmüş çocukların insan ticareti, sömürü, şiddet ve istismar gibi risklerle karşılaşma olasılıkları daha yüksek. Küresel ölçekte insan ticareti mağdurlarının yaklaşık yüzde 28’ini çocuklar oluşturuyor.”
#EnUzunGol
UNICEF ayrıca “Bizi Heyecanlandıran Bizi Birleştirir” girişimini başlattı.
Girişim; “Spor sevgisi sınırları aşabiliyorsa, mülteci ve göçmen çocukların haklarına yönelik destek de sınırları aşmalıdır…” fikrine dayanıyor.
Kampanya, Bolivya’dan İspanya’ya göç eden sekiz yaşındaki oğlan çocuk Santi’nin öyküsünü anlatan iki dakikalık bir web filminden yola çıkılarak geliştirildi.
Film, yeni geldiği ülkede arkadaş bulmakta zorlanan Santi’nin sonunda ortak futbol sevgisi sayesinde yeni çevresine adapte olmasını anlatıyor. Santi ve arkadaşları futbol oynarken kahramanları olan Sergio Ramos (İspanya Milli Takımı kaptanı ve UNICEF elçisi) da onlara bir sürpriz ziyaret gerçekleştiriyor.
Web filmiyle eş zamanlı olarak sosyal medyada “en uzun gol” kampanyası başlatıldı. #EnUzunGol #DünyaKupası etiketleri kullanılarak mümkün olabilen en uzun “goooooool” haykırışı yaptığınız kayıtları göndererek kampanyaya katılabilirsiniz. (BK)
* EnUzunGol kampanyası için UNICEF sitesindeki bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.