UNICEF ve ILO bugün yaptıkları açıklamada, COVID-19 salgını nedeniyle çocuklar açısından doğacak olumsuz sonuçları asgariye indirmek için çalışan aileleri desteklemenin önemine dikkat çekti.
Açıklamada, işten çıkarmalar, okulların kapatılması ve çocuk bakımı hizmetlerinin alınamamasının, özellikle de düşük gelirli haneler için ilave destek ihtiyacını doğurduğu belirtildi.
UNICEF Erken Çocukluk Dönemi Gelişimi Biriminin Direktörü Dr. Pia Rebello Britto, ailelerin salgının işten çıkarmalar, uzun süreli stres ve ruh sağlığında kötüye gidiş gibi etkilerini yıllar boyunca hissetmeye devam edeceğini ifade ederek, “En kırılgan grupta yer alan çocuklar için yeterli sosyal koruma sistemlerinin olmaması bu çocukların krizden olumsuz etkilenmelerini katbekat arttırıyor” dedi.
ILO Çalışma Koşulları ve Eşitlik Birimi Direktörü Manuela Tomei ise açıklamasında “Sosyal diyalog – istişare ile hükümetler, çalışanlar ve işverenlerle temsilcileri arasındaki işbirliği elzemdir. Yapılan müdahaleler etkili ve sürdürülebilir olacaksa güven temelinde ve çok çeşitli uzmanlık alanlarını kapsayacak biçimde inşa edilmelidir” ifadelerini kullandı.
İşverenlere tavsiyeler
UNICEF ve ILO, COVID-19 krizi karşısında istihdam ve gelir koruma tedbirleri, aile mensuplarının bakımı için ücretli izin, esnek çalışma düzenlemeleri ve kaliteli acil durum çocuk bakımına erişim dâhil olmak üzere benimsenecek aile dostu politikalarla kritik bir fark yaratılabileceğine dikkat çekerek işverenlere yönelik şu tavsiyelerde bulundu:
- Ülkenizdeki yerel ve merkezî makamların tavsiyelerini takip edin ve uygulayın, kritik bilgileri çalışanlarınızla paylaşın.
- Mevcut işyeri politikalarının çalışanlara ve ailelerine yeterli desteği verip vermediğini değerlendirin.
- Sosyal diyalog, ulusal iş kanunları ve uluslararası çalışma standartları temelinde mevcut veya yeni politikaları uygularken iyi uygulamaları hayata geçirin. Bütün çalışanların, ayrım gözetmeksizin, işyeri destek tedbirlerinden faydalanmasını ve bütün çalışanların bu tedbirleri öğrenmesini, anlamasını ve rahatça uygulamasını sağlayın.
- Eğitim vererek ve bildirim mekanizmalarının gizli ve güvenli tutulmasını sağlayarak işyerini ayrımcılığa ve sosyal yaftalamaya karşı koruyun.
- Çalışanlara işteki sorumluluklarını yerine getirecekleri zaman ve yer konusunda daha fazla özgürlük tanıyan aile dostu çalışma düzenlemelerini hayata geçirin. Çalışılması zorunlu olan sektörlerdeki ailelerin çocuklarına bakmak üzere kamu – özel sektör- yerel yönetim işbirlikleri ile hızlı çözümler üretilmesi önerilerini değerlendirin.
- Çalışan ana-babaları COVID-19 bağlamında güvenli ve uygun çocuk bakımı seçenekleriyle destekleyin.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini arttırarak işyeri risklerini ele alın ve önleyin. İş sağlığı ve güvenliği tedbirleriyle hijyen uygulamaları hakkında rehberlik sunun, eğitim verin.
- Ateş, öksürük ve nefes darlığı durumlarında çalışanların uygun sağlık kuruluşlarına başvurmalarını teşvik edin.
- COVID-19 salgını boyunca çalışanların stresle başa çıkabilmelerine destek verin.
- Hükûmetin sosyal koruma tedbirlerini ILO’nun 102 sayılı Sosyal Güvenlik (Asgarî Standartlar) Sözleşmesi ile ILO’nun Sosyal Koruma Tabanlarına İlişkin 202 Sayılı Tavsiye Kararı destekleyin. Şirketlerin vereceği destek kapsamında, örneğin çalışanların sağlık hizmetlerine ve iş göremezlik sigortasına erişiminin sübvanse edilmesi yer alabilir; ayrıca bu destekler kayıt dışı sektörde çalışanları da kapsamalıdır. (EKN)