Haberin İngilizcesi için tıklayın
UNICEF Araştırma Ofisi Innocenti, ‘Adil Olmayan Bir Başlangıç’ adı altında yeni bir rapor yayınladı.
Ofisin eğitim uzmanları Yekaterina Chzhen, Anna Gromada ve Gwyther Rees'in hazırladığı raporda, zengin ülkelerdeki çocukların eğitim eşitsizliğine dair bilgiler paylaşıldı.
Rapora göre, Türkiye okul öncesi eğitim alanında en çok eşitsizliğin yaşandığı ülke konumunda.
Okul öncesi eğitimde en adil ülke Litvanya
Okul öncesi, ilkokul ve ortaokul aşamalarındaki eşitsizliğin değerlendirildiği raporda, okul öncesi eğitimde en başarılı ülke Litvanya. Onları Fransa ve İzlanda takip ediyor. Türkiye ise raporda 41. sırada yer alarak, okul öncesi eğitim eşitsizliğinin en fazla görüldüğü ülke.
Eşit fırsat sunan ülkeler
İlkokul eğitiminde çocuklara en eşit fırsatları sunan ülkeler ise Hollanda, Letonya, Finlandiya olarak görülüyor. Ortaokul eğitiminde en eşit ülke konumunda Letonya yer alırken, onu İrlanda, İspanya ve Danimarka izliyor.
Türkiye’nin diğer aşamalardaki istatistiklerinin olmayışın sebebi olarak, 15 yaşında olup da eğitim almayan çocukların oranının yüzde 20’yi aşması veya PISA 2015 testinden çıkarılmış olması gösterildi.
Türkiye'de üç çocuktan biri anaokuluna gidemiyor
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) kapsamında, her çocuğun okul öncesi kaliteli bir eğitim alması amaçlanıyor. 41 OECD ve Avrupa Birliği ülkesinde neredeyse çocukların tamamı okul öncesi eğitim alabiliyor.
Rapordaki verilere göre, Türkiye’de her 3 çocuktan biri okul öncesi eğitim almıyor. Türkiye’deki çocukların yalnızca yüzde 68’i anaokuluna gidebilirken, Türkiye 41 ülke arasında sonuncu sırada yer alıyor.
Zorunlu eğitimi bitirdikten sonra öğrenciler arasındaki farkı açıklayan verilerde ise Meksika, Şili ve Türkiye’nin istatistikleri yok. Sebebi ise öğrencilerin PISA 2015’te yeterli seviyeyi geçememeleri. Zorunlu eğitimin ardından iki öğrenci arasındaki en az fark Letonya’da, en büyük fark ise Malta’da.
Çocukların yüzde 10’u sınıf tekrarı yapıyor
UNICEF verilerine göre, Türkiye’de ilk ve ortaokuldaki çocukların yüzde 10’u sınıfta kalıyor. Sınıf tekrarı oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 34 ile Belçika. Onları yüzde 31 oranıyla Portekiz takip ediyor.
Türkiye’de çocukların yüzde 4,8’i ilk ve ortaokulu özel okullarda okuyor. Bu oranın en yüksek olduğu ülke yüzde 63.1 ile Şili. Ardından yüzde 60.1 ile Hollanda ve yüzde 55 ile Birleşik Krallık, özel okulların en çok tercih edildiği ülkeler.
Raporun orijinaline ulaşmak için tıklayın.
PISA nedir?Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) bir eğitim projesi olan PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı), 2000 yılından bu yana üçer yıllık dönemler halinde, dünya çapında 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma. Sonuçları üç yılda bir açıklanıyor. Türkiye 2016'da 72 ülke arasında 50. sırada yer aldı. Önceki testlere göre de performansı geriledi. PROF. DR. RIFAT OKÇABOL YAZDI: PISA Sonuçları ve Düşündürdükleri |
(OI/HK)