Hint Okyanusu'ndaki tsunami felaketinin üzerinden geçen üç yılın ardından Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) "2007 Tsunami Raporu"nu hazırladı. Raporda 2004'ten bu yana hasarlı bölgelerde çocuklar için nelerin geliştiği ortaya konuyor.
Tsunami, 200 bin insanın hayatını değiştirmiş, şehirlere ve topluma ciddi zarar vermişti.
Detaylı bir finansal analizin, toplanan yardımların ve bugüne kadar yapılmış harcamaların da yer aldığı rapor, özellikle felaketten en çok etkilenen sekiz bölgedeki okulların yeniden inşaası alanında önemli bir ilerleme kaydedildiğini gösteriyor.
100'den fazla okulun inşaası tamamlandı
Buna göre, 2004'ten bu yana eğitime 150 milyon Amerika Birleşik Devletleri (ABD) doları harcandı. Bunun üçte birinden fazlasıysa geçen yıl kullanıldı. UNICEF 100'den fazla okulun inşaasını tamamlarken, 254 okulun inşaasını da sürdürüyor.
Rapor UNICEF'in sağlık, beslenme, su ve sağlık teşkilatlanmasında ne kadar ilerleme sağladığını da ele alıyor. HIV/AIDS ve Hindistan, Endonezya, Malezya, Maldivler, Myanmar, Sri Landa'yla Tayland'daki çocuk koruma programlarının başarısı da raporla ölçülüyor. Bu alanlarda sağlanan ilerlemelerden bazıları şöyle:
- 59 sağlık hizmetleri binasının inşaası biterken, 115 ek binanın inşaasına da başlandı.
- 20 binden fazla su dağıtım yeri eski haline döndü, 730 binden fazla insana hizmet vermeye başladı.
- Sivrisinek öldürmeye yardımcı tuzak ağlar dağıtıldı. Bu tuzaklardan 3.5 milyon insan faydalandı.
- 1,2 milyondan fazla çocuk UNICEF'in psiko-sosyal faaliyetlerinden yararlandı.
- HIV/AIDS konusundaki farkındalığı artırmak için düzenlenen eğitim kampanyaları 330 binden fazla insana ulaştı.
Daha da başarılı olabilirdi
Kazanımların yanı sıra UNICEF raporu onarım programlarının daha başarılı olmasını engelleyen koşulları da ele alıyor. Örneğin Sri Lanka ve Somali'de kimi durumlarda geçmiş yıllardaki şiddetin yeniden canlanması başarıyı engelledi.
Öte yandan Endonezya'da yeni yolların eksikliği, Maldivler'deki dağınık coğafya, Myanmar'da coğrafi ve güvenlik koşulları problem yarattı.
Kalıcı iyileşmenin yıllar alacağının anlaşılmasıyla, UNICEF sadece hızlı olmaya çalışmakla kalmıyor, diğer yandan uzun süre etkisi sürecek çözümleri bulmaya çalışıyor. Buradaki maksat sürdürülebilir olmayan çabuk çözümler bulmaktansa, yerel hükümetlerin ve toplumun katılımıyla ülkeyi eskisinden iyi duruma getirmek.
UNICEF tsunami programlarının 2009'a kadar sürmesini hedefliyor. (GG/TK)
* UNICEF sitesindeki orjinal metinden Gökçe Gündüç derledi ve Türkçeleştirdi.