Fotoğraf: Metin Aktaş-AA/Arşiv
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) dünyanın 64 ülkesinde hayat kurtarıcı destek ihtiyacında olan 59 milyon çocuğa ulaşmak üzere 2020 yılına ilişkin 4,2 milyar dolar tutarında kaynak sağlanması çağrısında bulunuldu.
Yapılan açıklamada, bugüne kadar talep edilen en büyük rakama sahip çağrının 2010 yılında yapılan talebin 3,5 katına eşit olduğu aktarıldı.
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore ilgili kayıtları tutmaya başladıklarından bu yana, bugün dünyada acil yardım ihtiyacı olan çocuk sayısının en yüksek düzeye çıktığını belirtti:
"Her dört çocuktan biri çatışmaların ya da afetlerin etkilediği bir ülkede yaşamakta. Sayıları tarihi bir noktaya ulaşan kendi evlerinden ve ülkelerinden zorla koparılan çocukların acil korunma ve destek ihtiyacı da aynı şekilde devam etmekte. Silahlı çatışmalar olumsuzlukların ana nedeniyken açlık, bulaşıcı hastalıklar ve iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olayları da milyonlarca başka çocuğu yaşam kurtarıcı yardımlara muhtaç hale getirmekte."
UNICEF'in Çocuklar için İnsani Eylem belgesi, kuruluşun 2020 yılı yardım çağrısıyla birlikte çatışmalardan ve afetlerden etkilenen çocuklara yönelik su, sanitasyon, beslenme, eğitim, sağlık ve koruma hizmetleri için yapacağı çalışmaları ortaya koyuyor.
Genel yardım çağrısı içinde özel olarak en büyük yeri ise şu kalemler tutuyor:
Suriyeli sığınmacılar ve bu sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkeler olarak Mısır, Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye; Yemen; Suriye; Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Güney Sudan.
2020 hedefleri
Ortaklarıyla birlikte çalışmalar yapan UNICEF'in 2020 hedefleri şu şekilde sıralanıyor:
• İleri derecede akut gıda yetersizliğine maruz 5,1 milyon çocuğun tedavisi
• 8,5 milyon çocuğa kızamık aşısı yapılması
• 28,4 milyon insana içme, yemek pişirme ve kişisel hijyen amaçlı temiz su imkânları sağlanması
• Çocuklar ve çocuklara bakan kişiler başta olmak üzere 4,5 milyon kişiye zihinsel sağlık ve psikolojik destek yardımları yapılması
• 1,4 milyon çocuk ve kadınla ilgili olarak, toplumsal cinsiyet temelli şiddet riskinin azaltılması, bu tür eylemlerin önlenmesi ya da gerekli müdahalelerde bulunulması
• Erken dönem öğrenme de dâhil olmak üzere 10,2 milyon çocuğa örgün ya da yaygın eğitim imkânları sağlanması
• 1,7 milyon kişiye nakit yardım yapılması
• Risk altında veya olumsuz durumlardan etkilenmiş 49 milyon çocuk ve yetişkine iletişim yoluyla ulaşılması. (AÖ)