Birleşmiş Milletler Çcouklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye teemsilcisi Reza Hosseini'nin mektubunu aynen yayınlıyoruz.
UNICEF gösterilere katıldıktan sonra kanunla ilişki haline giren ve kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen çocuklakrın durumunu aylardır endişeyle izlemektedir. Bu genç insanların çoğu kez maruz kaldıkları ağır cezalara ek olarak pek çoğunun Terörle Mücadelde Kanunu çerçevesinde yetişkinler gibi yargılanlanmaları da bizi kaygılandırmaktadır. İzlenen bu yol 18 yaşından küçk herkes için aynı çocuk adalet usulleri öngören Çocuk Haklarına Sair Sözleşme ile de çelişmektedir.
Bildiğiniz gibi UNICEF taş atan çocuklar"ın durumunu izlemek ve çözümü kolaylaştırmak üzere TBMM Çocuk Haklarını İzleme Komitesi ve Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile işbirliği halindedir. Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik öngören bir tasarının Meclis'e sunulmuş olması bizi umutlandırmıştır ve bu konudaki tartışmaları yakından izlemekteyiz. Ülkenin güneydoğusunda son dönemde artan şiddet hepimizi sarsmıştır. UNICEF olarak terörizmin mağdurlarının yasını tutuyor, ailelerine ve tüm ulusa başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.
Bu talihsiz gelişmeler yasanın çocuklarla ilgili maddelerine yönelik değişiklikler üzerineki tartışmaları gölgede bırakmamalıdır. Kamuoyunun ve siyasal partilerin salt çevrelerindeki olayların ortasında kalmış bu genç insanların yararını gözetmekten geri durmayacağına inanıyoruz.
Türkiye ÇHS'yi yirmi yıl önce imzalayarak ve 2005 yılında kendi Çocuk Koruma Kanunu'nu çıkararak kanunla ilişki halindekiçocukların haklarına gerekli saygının gösterilmesini sağlayacak birçok adım atmıştır. Yetkililerin tutukluluk sürelerinin kısaltılması, özgrlüğü kısıtlamaya alternatif tedbirlerin kullanımının yaygınlaştırılması, özgürlüklerinden yoksun bırakılması zorunlu olan çocukların haklarına gerekli saygının gösterilmesi ve fikirlerini ifade özgürlükleri engellenmeden çocukların şiddet içeren gösterilere katılmalarının önlenmesi dahil olmak üzere bu yöndeki çalışmaları sürdüreceğine ilişkin güvenimiz tamdır. "Taş atan çocuklara" yönelik işlemlerin uluslararası insan hakları standartlarına uygun hale getirilmesine yönelik yasal düzenlemenin TBMM tarafından benimsenmesi tüm bu olumlu çalışmaları tamamlayıcı önemli bir adım olacaktır. (RH/EÜ)
UNICEF'ten Başbakana Açık Mektup
UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hosseini, başbakan Erdoğan ve siyasi parti başkanlarına bir mektup göndererek eylemlere katıldıkları gerekçesiyle terör suçlarından yargılanan çocuklarla ilgili yasa değişikliğinin yapılmasını istedi.
ilgili haberler
Hak odaklı, çok sesli, bağımsız gazeteciliği güçlendirmek için bianet desteğinizi bekliyor.