Söz konusu azalmanın halk sağlığı alanında önemli bir başarı olduğunu vurgulayan UNICEF, ulaşılan rakamın 1999-2005 yılları arasında kızamık ölümlerinin yarı yarıya azaltılmasını öngören Birleşmiş Milletler hedefinin de ötesinde olduğunu bildirdi.
UNICEF, bu durumda en büyük pay sahibinin, Afrika bölgesinde kızamık ölümlerinde ortaya çıkan ve önceden kestirilemeyen azalma olduğunu belirtti.
Afrika'da kızamık ölümlerinde sağlanan yüzde 75 azalmanın ardında ülke hükümetlerinin kararlılığı ve ayırdıkları kaynaklarla birlikte Amerikan Kızılhaç Teşkilatı, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Birleşmiş Milletler Vakfı,UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) oluşturduğu Kızamık Girişimi tarafından sağlanan destek olduğunu kaydetti.
WHO: Ölümler 873 binden 345 bine düştü
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yeni verilere göre 1999'da 873 bin olarak tahmin edilen küresel kızamık ölümleri 2005'de 345 bine düştü.
Afrika'da bu gelişme daha ileri boyutlarda gerçekleşti, aynı dönem içinde tahmini kızamık ölümleri yüzde 75 azalarak 506 binden 126 bine indi.
WHO Genel Direktörü Dr. Margaret Chan konuya ilişkin olarak şunları söyledi:
"Bu, küresel halk sağlığı alanında tarihsel bir zafer. Başarı, ortaklığın gücünü gösteriyor ve bu korkunç hastalığa karşı mücadelede ülkelerin sergilediği kararlılığın sonucu. Kızamık ölümlerini yarı yarıya azaltma ve yüz binlerce yaşamı kurtarma sözümüz yerine getirilmekle kalmadı, Afrika'nın başı çekmesiyle bu hedef 6 yıl içinde aşıldı."
Awono: Kızamığı tarihe gömme kararlılığımız bugün eskisinden de güçlü
Kamerun Sağlık Bakanı U. Olanguena Awono bu durumu "çarpıcı bir başarı" olarak değerlendirdi ve şöyle devam etti:
"Uzun yıllar boyunca çocuklarımızı öldüren, hasta eden ve özürlü bırakan kızamığa karşı mücadeleyi kazanıyoruz. Kızamığı tarihe gömme kararlılığımız bugün eskisinden de güçlü. Bunu kızamık kontrol çalışmalarımızı güçlendirerek, uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışarak ve gerekli kaynakları ayırarak gerçekleştireceğiz."
Kızamık ölümlerini azaltmak üzere devreye sokulan dört bileşenli bir stratejinin, kızamık ölümlerinin tüm dünya çapında azaltılmasında kilit rol oynadığına dikkat çeken UNICEF, stratejide yer alan öngörüleri şöyle sıraladı:
"Rutin sağlık hizmetleri aracılığıyla bütün çocuklara bir doz kızamık aşısı yapılması; genellikle geniş aşılama kampanyaları yoluyla çocuklara ikinci bir aşı olma imkanı tanınması; sıtma vakalarının etkili biçimde denetlenmesi ve A vitamini takviyesi dahil olmak üzere bakımın iyileştirilmesi."
9-15 yaş grubundan 360 milyonu aşkın çocuğa aşı yapıldı
UNICEF, bu strateji sonucunda 1999-2005 arasında birinci rutin doz bakımından küresel kızamık bağışıklaması kapsamında yüzde 71'den yüzde 75'e çıktığını, 9-15 yaş grubundan 360 milyonu aşkın çocuğa bağışıklama kampanyaları yoluyla kızamık aşısı yapıldığını aktardı.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Direktörü Dr. Julie Gerberding'e göre, bu başarıdan alınacak en net mesajlardan biri, doğru stratejilerle, kararlı hükümetler ve kuruluşlarla gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerinin hızla azaltılabileceği.
Kızamık aşı kampanyası diğer çocuk ölümlerini de azalttı
UNICEF, kızamık aşı kampanyalarının diğer nedenlere bağlı çocuk ölümlerinin azalmasına da katkıda bulunduğunu belirtti.
"Bu kampanyalar, örneğin sıtmadan korunmak için cibinlik dağıtımı, kurt düşürücü ilaçların verilmesi ve A vitamini takviyeleri dağıtılması gibi yaşam kurtarıcı başka müdahaleler için de bir kanal oluyor. Kızamık bağışıklamasının sağlık alanındaki diğer müdahalelerle birleştirilmesi, Binyıl Kalkınma Hedeflerinden 4'üncüsüne yönelik bir katkı: 1990'dan 2015'e kadar çocuk ölümlerinde üçte iki azalma sağlanması."
UNICEF Genel Direktörü Ann M. Veneman ise şunları söyledi:
"Yalnızca altı yıl gibi kısa bir zaman dilimi içinde kızamık ölümlerinin yüzde 60 azaltılması inanılmaz bir başarı. Çocukların bağışıklanmaları değerli yaşamlarını kurtarmakta ve Binyıl Kalkınma Hedeflerinin gerçekleşmesine katkıda bulunmakta. Vakit geçirmeden, sağlanan bu ivme üzerinden topluluk temelli entegre sağlık programlarını başlatarak her yıl önlenebilir nedenlerden dolayı ölen 10 milyon çocuğun yaşamını kurtarmaya çalışalım."
Yeni hedef 2010'a kadar ölümleri yüzde 90 azaltmak
Kızamık gibi en bulaşıcı hastalıklardan birine karşı mücadelede daha alınacak yol olduğunu ifade eden UNICEF, 2005'te gerçekleştiği tahmin edilen 345 bin kızamık ölümünün yüzde 90'ını 5 yaşından küçük çocuklar oluşturduğunu, bu çocuklardan çoğunun kızamıkla ilişkili ağır ishal, zatürree ve ensefali gibi komplikasyonlar sonucunda yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
UNICEF yeni hedefin 2000 yılı düzeylerine göre küresel kızamık ölümlerinin 2010 yılına kadar yüzde 90 azaltılması olduğunu belirtti; "Bunun için, hızlandırılmış kızamık kontrol stratejileriyle ülkelerde sağlanan kazanımların sürekli kılınması ve benzer stratejilerin kızamık ölümlerinin fazla görüldüğü Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerde de yaşama geçirilmesi gerekmektedir" dedi. (KÖ/EZÖ)