Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), sağlıkla ilgili Binyıl Kalkınma Hedefleri'nin tutturulmasının büyük ölçüde Hindistan'ın başarısına ve Çin'in gösterdiği ilerlemeyi sürdürmesine bağlı olduğunu söyledi.
Asya-Pasifik'te Çocukların Durumu 2008 Raporu'nu yayınlayan örgüt, Hindistan sağlık,beslenme, temiz suya ve kanalizasyona erişim, eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği ve çocuk koruma alanlarında ciddi iyileştirme sağlamazsa bu konudaki küresel çabaların yetersiz olacağını belirtti.
Tüm çocukların yarısı bu bölgede
2006'da bu iki ülkede 2,5 milyon çocuk ölümü gerçekleşti –Hindistan'da 2,1 milyon ve Çin'de 415 bin-. Bu rakam dünya toplamının üçte birini oluşturuyor.
Bu bölgede 1990'lardan beri yaşanan ekonomik gelişme milyonlarca insanı yoksulluktan kurtardı. UNICEF'in bir ülkedeki insani gelişimle ilgili ana gösterge saydığı çocuk ölümlerinde azalma oldu. Fakat bu kazanımlar artan eşitsizliklerle ve en yoksulların sağlık hizmetlerine erişememesiyle gölgelendi. 37 ülkenin bulunduğu Asya-Pasifik bölgesinde tüm dünyadaki çocukların yarısı yaşıyor.
Sınıfsal eşitsizlik
Rapor, bölgede sağlık harcamalarının bütçeye oranının dünya ortalaması olan yüzde 5,1'in ciddi olarak altında kaldığını, Güney Asya'da sadece yüzde 1,1 olduğunu, Asya-Pasifik'in geri kalanında da yüzde 1,9'da bulunduğunu gösterdi.
"Varsıllar ve yoksullar arasındaki eşitsizlik endişe verici bir hızla artarken yükselen oranda anne ve çocuk yoksulluk riskiyle ve sağlık hizmetlerine erişimin dışında kalma tehlikesiyle karşı kaşıya."
Bölgedeki çocuk ölümlerinin ana sebepleri zatürree, ishal ve yetersiz beslenme. Doğum hizmetlerinin yetersiz olduğu Çin'de beş yaş altı ölümlerin büyük kısmı doğumdan sonraki ilk hafta içinde gerçekleşiyor. Hindistan'da üç kadından biri normal kilosunun altında ve bu durum düşük kilolu bebek riskini artırıyor. Düşük doğum kilosuna sahip bebeklerin hayatta kalmama riski 20 kat fazla.
Toplumsal cinsiyet
Güney Asya, dünyada kadınların ortalama yaşam süresinin erkeklerden düşük olduğu tek bölge. Kız çocukları ortalamada oğlanlardan daha zayıf ve Pakistan'da oğlan çocuklarının aşılanma oranı daha fazla.
Afganistan ve Pakistan'da süren çatışmalar da çocukları tehdit eden önemli bir etken. Beş yaş altı çocuk ölümlerinin en yüksek olduğu ülkeler bunlar. Öte yandan çatışma ortamının sürdüğü Sri Lanka'da çocuk odaklı bütçe uygulaması ölümleri 1990'a göre yarı yarıya azalttı.
Rapor, sağlık hizmetlerinin çocuk odaklı olarak düzenlenmesini ve yaygınlaştırılmasını; hamilelikten başlayarak çocuğun ergenliğine dek önleyici hizmetlerin oluşturulmasını; sağlık bütçelerinin en az yüzde 2 artırılmasını; toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle mücadelenin eğitimle yapılmasını öneriyor.(EÜ/EZÖ)