Haberin Kürtçesi için tıklayın
UNICEF hareket halindeki yaklaşık yarım milyon mülteci çocuğun işlemlerdeki gecikmeler ve düştükleri çaresizlik sebebiyle Ocak 2015’ten bu yana suç örgütlerine ve insan kaçakçılarına yöneldiğini bildirdi.
Europol-İnterpol raporu
Eurostat verilerine göre Ocak 2015’ten bu yana Avrupa’da 580 binden fazla çocuğun sığınma başvurusunda bulunduğunu hatırlatan UNICEF Europol-İnterpol raporuna dikkat çekti.
Raporun “AB’ye gelen mülteci ve göçmenlerin yaptığı yolculukların yüzde 90’ının suç şebekeleri için çalışan kaçakçılar tarafından düzenlendiğini ve en az yarım milyon çocuğun yolculuklarının bir noktasında kaçakçılara başvurduğunu” belirttiğini vurguladı.
“Bununla beraber refakatsiz çocukların sayısının yaklaşık 100 bin kadar olduğu, özellikle bu çocukların kaçakçılara yönelme eğiliminde olduğu belirtilmiştir.”
Devletlerin politikaları
UNICEF Avrupa Mülteci ve Göçmen Krizi Özel Koordinatörü Marie-Pierre Poirier nedenleri şöyle açıkladı.
“Resmi sınırların kapatılması, kapılar kilitlenirken pencerelerin açık bırakılması gibi bir duruma yol açtı ve çocukları, özellikle de aralarında yanlarında kimsesi bulunmayanları daha büyük riskler almaya itti. Devletlerin yapması gereken, daha yüksek duvarlar örmek değil, çocuklar için daha güçlü koruma sistemleri getirmektir.
“Devletlerin bu duruma karşı hayata geçirdiği uygulamalara çoğu zaman, mülteci ve göçmen çocukların somut ve acil hakları ve ihtiyaçlarından ziyade, göç kontrol politikaları yön vermiştir. Eğer güvenli ve yasal seçenekler mevcut olsaydı, çocuklar ve aileleri, çoğunu yasadışı yollarda güç durumlara düşüren kaçakçıların ve insan tacirlerinin ellerine zorla teslim olmazdı.”
İnsan tacirleri
UNICEF Europol’e dayanarak mültecilerden faydalanan suç örgütlerinin fiyatlarını üç kat arttırdığını ifade etti.
“Bugün pek çok göçmen yolculuklarının tek bir etabı için 3000 Euro’ya kadar para ödemektedir.
“Çocuklar, kaçakçılara başvurmuş olmaları nedeniyle çoğu zaman borç altına girmektedir. Bu borçların ödenmesi, çocukları kaçakçıların sömürüsüne maruz kalma riskini artırmaktadır. Bununla bağlantılı olarak Fransa ve İtalya’da refakatsiz çocukların cinsel istismara maruz kaldıkları, zorla çalıştırıldıkları ve suç işlemeye yöneltildiklerine ilişkin haberler medya da yer almaktadır.”
Çağrı
Mülteci çocukların korunmalarını sağlamak için UNICEF’in yaptığı çağrı şöyle…
“Hareket halindeki çocukları hedef alan kaçakçılık ve ticaret girişimlerinin belgelenmesi için çok daha fazla çaba gösterilmelidir.
“Geçiş ülkelerinde, özellikle Yunanistan ve İtalya’da çocuk koruma alanında görev yapan yetkililer, özellikle yanlarında kimsesi bulunmayan ve ailelerinden ayrı düşmüş çocuklara odaklı bir şekilde güç durumdaki tüm mülteci ve göçmen çocuklara kişisel danışmanlık yapacak ve destek sağlayacak donanıma sahip olmalıdır.
“Avrupa’da mülteci ve göçmenlere yönelik çalışmalar kapsamında çocuklar konusunda niteliksel verilerin daha titiz bir şekilde toplanması gerekmektedir.
“Yaşanan bu sorunlara karşı yapılacak müdahalelerin kalitesinin artması ve gelen çocuklarla 72 saat içinde kişisel görüşme yapılması, bilgiye daha iyi erişim sağlanması, vasi gibi referans oluşturabilecek bir yetişkin görevlendirilmesi, dosyalarında ne gibi gelişmeler olduğuna ilişkin düzenli bilgi verilmesi ve hukuki desteğe daha iyi erişim sağlanması gibi unsurları içermesi, çocukların kimseye haber vermeden yollarına kaçakçılarla devam etmeleri riskini de önemli ölçüde azaltmış olacaktır.”
UNICEF'in bu yılın mart ayında yayınladığı rapora göre, sadece Suriyeli çocuk mülteci sayısı 2,4 milyon.
Yine UNICEF'in verilerine göre, çocukların mülteciler içindeki oranı üçte bir.
Europol’ün Şubat 2016 verilerine göre, son iki yılda 10 binden fazla mülteci çocuk Avrupa ülkelerine geldikten sonra kayboldu. (YY)