UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake, 2013’ün insani yardım çalışanlarının en fazla kayıp verdikleri yıl olduğunu vurgularken insani yardım alanında çalışanların karşılaştıkları risklere de dikkat çekti.
Dünya İnsani Yardım ve Çalışanları Günü nedeniyle yaptığı açıklamada Lake, insani yardım çalışmalarının doğası gereği tehlikelerle dolu olduğunu hatırlattı.
“Bu alanda çalışanlar, yaşam kurtarmak, toplulukları yeniden inşa etmek için zorlu koşullara katlanırlar, yaşamlarını riske atarlar ve çatışma, felaket ve kriz ortamlarına tanıklık eder.”
İnsani yardım alanında çalışanların karşılaştıkları risklerle birlikte yaşamlarını yitirenlerin sayısının da arttığını söyleyen Lake son bir ay içinde yaşananlardan örnekler verdi.
“Güney Sudan’da insani yardım çalışanları, beslenme sorunları olan çocuklara çok geç olmadan ulaşmayı hedefleyen bir görev birimine destek olurken silahlı kişiler tarafından öldürüldü.
“Gazze’de insani yardım çalışanları hastalara, yaralılara, ölmek üzere olanlara bakım sağlarken ve ölenlerin ailelerini teskine çalışırken bombardımanlar sonucunda yaşamlarını yitirdi.
“Sierra Leone’de, Liberya’da ve Gine’deki Ebola salgınında yaşam kurtarmaya çalışan sağlıkçıların kendileri bu ölümcül virüsü kaptı. Hastalığın yayılmasını önlemeye çalışan diğerleri de tehdit altında.”
Lake 2014 başında Afganistan’daki bir lokantaya yapılan saldırıda yaşamını yitiren ikisi UNICEF’ten olmak üzere dört yardım çalışanını da andı.
“Ne var ki, meslektaşlarımızın ve dostlarımızın haklarını teslim etmenin ötesinde şeyler de yapmamız gerekiyor.
“Başkalarının, bu arada en fazla korunma ihtiyacı olanların, çocukların yaşamını koruyanların korunmasını mümkün olan her yerde ve durumda bir talep olarak öne çıkarmalıyız.
“İnsani krizlerin sıklaşmasının, ortak insanlık anlayışımızın azalmasına dönüşmesine izin vermemeliyiz.”
19 Ağustos
Birleşmiş Milletler (BM) 2008’de, 19 Ağustosu Dünya İnsani Yardım ve Çalışanları Günü olarak kutlama kararı aldı.
19 Ağustos 2003’te Bağdat’taki BM merkezine yapılan saldırı sonucunda aralarında BM elçisi Sergio Vieira de Mello’nun da olduğu 22 kişi yaşamını yitirmişti. (YY)