UNICEF, Çocuk Haklarına dair Sözleşme’nin 25’inci yıldönümü dolayısıyla yayınladığı yeni raporunda, milyonlarca çocuğun yeniliklerin getirdiği yararlardan mahrum kalmalarını önlemek üzere acilen girişimlerde bulunulması gerektiğini belirtti.
Dünya Çocuklarının Durumu Raporu – Geleceği yeniden düşleyin: Her çocuk için yenilik, hükümetlerden aktivistlere kadar farklı birçok gruba hep birlikte çalışma çağrısında bulunuyor.
Raporda yerelde üretilmiş yeniliklerin en iyilerinin ve en fazla gelecek vaat edenlerinin uygulanma alanlarının genişletilmesine vurgu yapılıyor.
İlerlemenin itici gücü
UNICEF Genel Direktörü Anthony Lake bu vurguyu şöyle dile getirdi.
“Eşitsizlik, insanlığın kendisi kadar eskidir; ama yenilikler ve yenilikçilik de öyledir ve her zaman insanlığın ilerlemesinde itici güç olmuştur.
“Bugün çok daha fazla iç içe geçmiş hale gelen dünyamızda yerel çözümlerin küresel etkileri olabilir ve her gün eşitsizlik ve adaletsizliklerle karşılaşan çocuklara yarar sağlayabilir.”
İnteraktif platform
Raporda dünyanın çeşitli ülkelerindeki yenilikler bir haritada ortaya konulmakta, bu yeniliği yapanlara da kendi fikirlerini bu haritaya koymaları çağrısı yapılarak interaktif bir platform da sunuluyor.
Yeni ürünlerin önemi
Raporun temel tezi şöyle:
“Ağızdan tuz eriyikleri ya da kullanıma hazır tedavi amaçlı besinler son 25 yıl içinde milyonlarca çocuğun yaşamında sağlanan köklü iyileşmenin itici güçleri olmuştur; bunun gibi, daha yenilikçi ürünler, işlemler ve ortaklıklar da ulaşılması en güç çocukların haklarının yaşama geçirilmesi açısından kritik önem taşımaktadır.”
Tamamı dijital ortamda bulunan raporda yer alan multimedya ve interaktif içerik okurları kendi fikirlerini ve yeniliklerini paylaşmaya çağırıyor.
Farklı örnekler
Raporda daha şimdiden insanların yaşamını iyileştiren önemli yeniliklere örnekler de veriliyor.
* Solar kulak: Dünyadaki ilk yeniden şarj edilebilir işitme yardım cihazı. Elektriğe düzenli erişimi olmayan toplulukların ihtiyacını karşılamak üzere geliştirildi. Güneşle, evdeki ışıkla ya da cep telefonu şarj aletiyle şarj edilebiliyor. (Tendekayi Katsiga, Deaftronics, Botsvana / Zimbabwe)
* Akut yetersiz beslenme yerel topluluk temelli yönetimi (CMAM): Burada, yardım kuruluşları tarafından yönetilen; geleneksel, masraflı ve dar kapsamlı yataklı tedaviye dayalı beslenme merkezleri yerine, kullanıma hazır terapi gıdalarının yerel kliniklerin desteğinde evlere ulaştırılmasını öngören bir model. (Steve Collins, VALID Nutrition Eş Kurucusu ve Direktörü)
* Bangladeş’in sellere maruz yörelerinde çocukların yıl boyu eğitim görebilmelerini sağlayan yüzen okullar. (Mohammed Rezwan, Shidhulai Swanirvar Sangstha’nın Kurucu Genel Direktörü)
*Elektriğe düzenli erişimi olmayan kesimlerin sorunlarına yeni bir çözüm getiren ve dört genç kız tarafından geliştirilen idrarla çalışan jeneratör. (Nijerya)
* Vibrasor: Kolombiya’da iki genç kız tarafından geliştirilen ve işitme engelli kişilerin kalabalık kentsel mekânlarda güvenli biçimde hareket edebilmelerine yardımcı olan bir cihaz (Isamar Cartagena, Katherine Fernandez). (YY)
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.