Bu hizmetler arasında antiretroviral ilaçların da bulunması gerektiğini belirten örgüt, şu an gebe kadınların ancak yüzde 10'unun önleyici hizmetlere erişebildiğini ifade etti.
UNICEF yöneticisi Anne Veneman, "Yüz binlerce çocuk sebepsiz yere HIV'yle doğuyor; bunların çoğu hayatlarının ilk yılında ölüyor" dedi. UNICEF, Dünya Sağlık Örgütü'yle (WHO) birlikte, önleyici hizmetlere erişim olanaklarının artırılmasına yarayacak kaynakların artırılmasını talep ediyor.
UNICEF, AIDS çalışmalarına bağışta bulunacak ülkelere de, özellikle çocuklara yönelik programlara destek olmalarını salık veriyor.
BM üyesi ülkelerin 2001'de kabul ettiği ortak hedefe göre, önleyici hizmetlere ihtiyacı olan gebe kadınların yüzde 80'inin ihtiyaçlarının karşılanması gerek. Geçen yıl eylül ayında New York'ta alınan kararsa, 2010 yılında ihtiyacı ola herkese önleyic, tedavi ve bakım hizmetlerinin sağlanabilmesini öngörüyor.
Ancak bu hedeflerin tutturulamayacağı, şimdiden ortaya çıkmış durumda. BM Binyıl Kalkınma Hedefleri (MDG) de, 2015'e kadar HIV/AIDS'in durdurulması ve azaltılmasını içeriyor.
Hastalığın anneden çocuğa geçmesinin önlenmesinin önündeki en büyük engel, özellikle Sahra altı Afrika'da, sağlık sistemindeki zayıflıklar, sağlık personelindeki ve malzemelerindeki yetersizlik.
BM HIV/AIDS Programı'nın (UNAIDS) yöneticisi Dr. Peter Piot da, geçen yıl BM üyesi ülkelerin geçen yıl verdikleri sözü anımsattı; kadınlara yönelik programlara küresel çapta hız verilmesi gerektiğini, virüsün yayılmasını hızlandıran toplumsal cinsiyet ve gelir eşitsizliğine dikkat çekti.
Piot, UNAIDS'e bağlı Dünya AIDS Kampanyası'nın temasının "AIDS'i durdurun, Sözünüzü Tutun" olarak belirlendiğini açıkladı ve ülkelerin mazeretleri olamayacağını söyledi:
"Kaynak sağlanması, etkin önleyici, tedavi ve bakım hizmetlerinin ihtiyacı olan herkese verilmesiyle ilgili sözler tutulmalı." (TK)