Fotoğraf: UNICEF/UN047151/Mackenzie / Iraklı Tarık ve çocukları Kayyarah kentinden kaçarken IŞİD'in ateşe verdiği petrol kuyularından yükselen dumanları izliyor, Ağustos 2016.
UNICEF mülteci çocuklarla ilgili bir açıklama yaptı.
“Mültecilerin ihtiyaçları hiç bu kadar büyük olmamıştı” denilen açıklama Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın çıkardığı kararnamenin ardından geldi.
Donald Trump, 27 Ocak’ta, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Suriye, Sudan, Somali, Irak, İran, Libya ve Yemen'in vatandaşlarının ABD'ye girişini engelleyen bir kararname yayınlamıştı.
UNICEF’in açıklamasında “ABD, savaş ve zulümden kaçan çocukların korunmasında uzun ve onurlu bir geleneğe sahiptir. Bu desteğin devam edeceğine ve son dönemde alınan önlemlerin geçici olduğuna inanıyoruz. Hiçbir mülteci çocuktan desteğimizi esirgememeliyiz" ifadeleri yer aldı.
“Tüm dünyada 28 milyon çocuk çatışmalar nedeniyle köklerinden koparıldı ve şiddet ile terör sonucu evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu çocukların yardımımıza ihtiyacı var”
“UNICEF, Suriye’den Yemen’e ve Güney Sudan’a kadar tüm dünyada en zor koşullarda yaşayan çocuklara yardım götürmek için hükümetler ve diğer ortaklarıyla yaptığı çalışmaları sürdürmekte kararlıdır.”
BM’den açıklama
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD yönetiminden, kurumun kararnamede adı geçen yedi Müslüman ülkenin vatandaşı olan çalışanlarının seyahat yasağından muaf tutulacağı güvencesi aldıklarını açıkladı.
Ne olmuştu?
Trump’ın kararı ABD içinde ve dünyada büyük tepkilere neden oldu.
Trump karara tepki gösteren Adalet Bakanı Sally Yates'i görevden aldı. Yates, görevini vekaleten yürütüyordu.
New York Federal Mahkemesi de Trump’ın başkanlık özel yetkisi ile çıkardığı, Suriye, Sudan, Somali, Irak, İran, Libya ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan kararnameyi geçici süreyle askıya almıştı.
New York Federal Mahkemesi Yargıcı Ann Donnelly, yasal olarak ABD’ye giriş izni bulunan kişilerin sınırdışı edilmesinin, geri dönülmez ve onarılmaz zarara yol açacağı gerekçesiyle, ABD’ye girişlerine kısıtlama getirilen ülkelerin vatandaşlarının geçici olarak ABD’ye girmesi ve kalması yönünde karar aldı.
“Satıcı” filmiyle “ 201 En İyi Yabancı Film” Oscar'ına aday gösterilen İranlı yönetmen Asghar Farhadi de kararname nedeniyle 26 Şubat’ta gerçekleşecek Oscar törenine katılamayacağını, kendisine özel izin çıksa bile bunu kabul etmeyeceğini açıklamıştı.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau sığınmacıların Kanada’ya gelebileceğini söyledi. (YY)