Fotoğraf: AA/Arşiv
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2019 yılında çatışma ve şiddet nedeniyle kendi ülkesinde yerlerinden edilen çocukların sayısının 19 milyon olduğunu açıkladı.
Bu sayının "Şimdiye dek görülmemiş bir düzey" olduğunu belirten UNICEF, dünya genelindeki kendi ülkesi içinde yerlerinden edilen çocukların, COVID-19 salgını karşısında en kırılgan durumdaki gruplar arasında bulunduğunun da altını çizdi.
UNICEF'in bugün yayınladığı "Kendi Yurdunda Kayıp [Lost at Home]" başlıklı yeni rapor, ülkeleri içinde yerlerinden edilen çocukların karşı karşıya olduğu riskleri, zorlukları ve onları korumak için atılması gereken acil adımları ele alıyor. Rapora göre, 2019 yılında 12 milyon çocuk yerlerinden edildi; bunların 3,8 milyonu çatışma ve şiddet, 8,2 milyonu ise çoğunlukla sel ve fırtına gibi felaketler yüzünden göç etti.
Rapora göre, ülke içinde yerlerinden edilmiş çocuklar temel hizmetlere erişemiyor ve şiddet, sömürü, istismar ve insan ticaretine maruz kalma riskiyle karşı karşıya bulunuyor. Bu çocuklar ayrıca çocuk işçiliği, çocuk evliliği ve aileden ayrı düşme gibi sağlık ve güvenliklerini doğrudan tehdit eden risklere de maruz kalabiliyorlar.
Genellikle aşırı kalabalık kamplarda veya gayriresmi yerleşim yerlerinde yaşıyanlar için temel sağlık ve hijyen hizmetleri sınırlı, fiziksel mesafeyi koruyabilmek ise söz konusu değil. Bu koşullar COVID-19 gibi salgın hastalıkların hızla yayılmasını kolaylaştırıyor.
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Dünya genelinde yerlerinden edilen milyonlarca çocuk, hâlihazırda uygun ve yeterli bakım ve koruma hizmetlerine erişimleri olmadan hayatına devam ediyor. COVID-19 salgını gibi yeni krizler ortaya çıktığında ise bu çocuklar daha da kırılgan bir duruma düşüyor. Bu bağlamda, hükümetlerin ve insani yardım ortaklarının bu çocukların sağlık durumlarını korumaları, güvenliklerini ve eğitimlerine devam etmelerini sağlamaları kritik önem taşıyor." (AÖ)