Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) anne sağlığını küresel ölçekte geliştirmek ve doğum ve hamilelik sırasında kadın ölümlerini azaltmak için yeni bir fon oluşturdu.
En fazla ihtiyaç duyan 75 ülkede sağlık hizmetlerini desteklemeyi amaçlayan fon 2008-2011 arasında 465 milyon dolarlık kaynak yaratmayı hedefliyor.
Her yıl yaklaşık yarım milyon kadının hamilelik ve doğumda öldüğünü söyleyen UNFPA, 10-15 milyon kadının da kalıcı hastalıklar ve sakatlıklara uğradığını belirtti.
Binyıl Kalkınma Hedeflerini yakalamk için
"Hiçbir kadın dünyaya yeni bir yaşam getirirken ölmemeli" diyen UNFPA yöneticisi Thoraya Ahmed Obaid, "Sağlıklı bir toplum için sağlıklı annelere ihtiyacımız var" diye ekledi.
Bununla birlikte birçok ülkede anne sağlığıyla ilgili gelişme çok yavaş ilerliyor. Bazı ülkelerdeyse son 20 yılda durum daha da geriye gitti. Örgüt, siyasi irade yokluğunun ve kadın sorunlarının gündemin arka sıralarına itilmesinin buna neden olduğunu belirtti.
BM Binyıl Kalkınma Hedeflerinden beşincisi, anne ölümlerini 1015'e kadar dörtte üç oranında azaltmayı içeriyor.
Obaid "Hükümetleri, sağlık sistemlerini geliştirmek, aile planlamasını sağlamak ve doğumla ilgili sağlık çalışanlarını eğitmek için daha fazla kaynak ayırmaya çağırıyoruz" dedi.
Türkiye ortalarda
Anne ölümlerinin yarıdan biraz fazlası (270 bin) Sahra-altı Afrika'da gerçekleşiyor. Hindistan, Nijerya, Kongo ve Afganistan en fazla ölümün yaşandığı ülkeler.
İrlanda'da bu oran yüz binde 1. Bosna-Hersek, Danimarka, Yunanistan ve İsveç'te de sadece yüz binde 3.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), UNFPA ve Dünya Bankası'nın (DB) topladığı verilerden bir tahmin çıkaran, Ekim 2007 tarihli bir rapora göre Türkiye'de her yüz bin doğumda 44 kadın ölüyor.
Bir diğer veriye göre, 880 kadından birinin hayatı boyunca anneliğe bağlı bir sebeple ölme olasılığı var.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerince ortaklaşa yürütülen çalışmayla hazırlanan ve geçen ay açıklanan "Ulusal Anne Ölümleri" raporuna göre,Türkiye'de kırsal kesimlerde gebeliğe bağlı ölüm oranı kentsel yerleşim yerlerinin neredeyse iki katı. En fazla ölüm Doğu'da.
2005 verilerine dayanan ve 29 ilde gerçekleştirilen çalışmaya göre, Kuzeydoğu Anadolu'da yüz bin canlı doğumda 93 ölüm gerçekleşirken, Batı Anadolu'da bu sayı yüz binde 12,4.
DB verilerine göre, düşük gelir grubundan bir kadının anneliğe bağlı sebeplerle ölme olasılığı yüz binde 650'yken yüksek gelir grubunda bu oran yüz binde 9. (EÜ/TK)